Guacamole from scratch

1 mrt 2018 | Avondeten, Borrel

Je kunt me nog net niet ’s nachts wakker maken voor guacamole, maar mijn liefde voor deze dip gaat wel heel erg ver. Hij is lekker bij nacho’s (liefst warm uit de oven met gesmolten kaas), op wraps, met (gerookte) zalm, ik ken eigenlijk weinig toepassingen waarin ik guacamole niet lekker vind. Maar eigenlijk is deze liefde wel wat raar. Tot enkele jaren terug moest ik niets hebben van avocado’s. Ik vond ze waterig, smakeloos en raar van structuur. Inmiddels weet ik dat je je liefde voor avocado’s een beetje moet sturen: neem verse, rijpe avocado’s (dan zijn ze meestal niet waterig), eet ze met wat zeezout en limoensap (dan zijn ze zeker niet smakeloos) en aan de structuur moet je gewoon wennen. In guacamole zijn ze in ieder geval onmisbaar.

Guacamole kun je op verschillende manieren maken en samenstellen. Toch is deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse dipsaus altijd gemaakt van avocado, ui, tomaat en limoen. Kruiden, knoflook en andere toevoegingen zijn optioneel. Guacamole from scratch is the way to do it. Potjes guacamole uit de supermarkt benaderen bij lange na niet de smaak van versgemaakte guacamole. Dus hier het recept voor de zelfgemaakte versie van deze groene ‘smurrie’. Enjoy!

guacamole from scratch

Wat heb je nodig om een goed gevuld bakje van deze heerlijke groene dipsaus te maken?

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 tomaat (waterige gedeelte eruit gehaald), in kleine stukjes gesneden
  • 1/2 rode ui, in kleine stukjes
  • 1 teentje knoflook, in kleine stukjes
  • sap van een 1/2 limoen
  • 1/2 chilipepertje, klein gesneden
  • 1/2 bosje koriander (optioneel)
  • peper en (zee)zout

guacamole from scratch

Hoe maak je deze guacamole?

1. Start met de avocado’s. Halveer deze. Doe dit door je mes over de lengte in de avocado te steken tot aan de pit. Draai de avocado nu rond en houd de hand met het mes erin stil. Je hebt nu twee helften. Haal daarna de pit uit de ene helft. Maak met je mes horizontale en verticale sneden in het vruchtvlees van de avocado. Op deze manier krijg je blokjes. Schep nu met een lepel het vruchtvlees uit de avocado in een bak(je). Besprenkel met wat limoensap, avocadovruchtvlees verkleurt snel!

2. Prak vervolgensde avocadostukjes met een vork. Houd ze zo zo groot als jij dat lekker vindt. Ik vind het zelf lekker als de meeste stukjes mousseachtig zijn.

3. Voeg daarna de andere ingrediënten toe en mix goed door elkaar. De koriander is optioneel, niet iedereen vindt dat kruid lekker.

4. Check nu de smaak van de guacamole. Voeg in ieder geval voldoende (zee)zout en peper toe. Wil je een frissere smaak? Voeg dan nog wat limoensap toe.

guacamole from scratch

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen