voor de vegetarier Voor het diner

Oosterse champignonburger met zoetzure radijs en chili-mayo

10 januari 2019

Oooohhhh! Ik heb nu zoiets lekkers πŸ˜€ Uiteraard mag je dat eigenlijk niet zeggen over je eigen creaties, maar dit recept verdient dat echt wel. Deze Oosterse champignonburger met zoetzure radijsjes en chili-mayo is namelijk zo ontzettend lekker dat het zonde zou zijn om er niet trots op te zijn.

Deze Oosterse champignonburgers zijn misschien vanaf nu wel mijn favoriete vegetarische burgers! Waarom? Omdat je ze maakt van gebakken champignons en zeg nou zelf, dat alleen al is toch al superlekker? Samen met de zoetzure en romige chilim-mayo en de radijspickle maak deze burger nagenoeg onweerstaanbaar. En als je me niet gelooft, daag ik je uit om dit recept snel te proberen!

oosterse champignonburger

Wat heb je nodig voor deze oosterse champignonburger voor 4 personen?

  • 1 bosjes radijsjes
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 800 gram kastanjechampignons
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels panko
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel zoetzure chilisaus
  • (olijf)olie om in te bakken
  • 4 hamburgerbroodjes
  • peper en zout

Oosterse champignonburger

Hoe maak je deze lekkere vegetarische burgers?

1. Start met het maken van de zoetzure radijs. Verwarm hiervoor de wittewijnazijn met de suiker in een steelpannetje totdat de suiker is opgenomen. Snijd in de tussentijd het loof van de radijs en snijd de radijsjes in plakjes. Bewaar het loof voor straks.

2. Zet als alle suiker is opgenomen het vuur uit en voeg de radijsschijfjes toe. Laat zo 25-30 minuten marineren.

3. Schrob de kastanjechampignons schoon en snijd ze vervolgens inclusief steeltjes in dikke plakjes. Verwarm wat olijfolie in een middelgrote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de plakjes toe en bak 5-8 minuten totdat ze bruin beginnen te worden en water verliezen. Rasp of snijd de knoflook klein en voeg ook toe, net als de sojasaus. Bak nog 2-3 minuten.

4. Haal de pan van het vuur, breng op smaak met peper en zout en schep de champignons op een met keukenpapier belegde snijplank. veeg de koekenpan schoon met wat keukenpapier.

oosterse champignonburger

5. Haal het keukenpapier weg en snijd de champignons klein. Schep de champignons vervolgens van de snijplank en doe ze in een vergiet. Druk het overtollige vocht eruit. Doe ze dan in een kom. Zo zijn je burgers straks niet te nat.

6. Snijd dan de bosuitjes klein en voeg ze toe aan de champignons. Voeg ook de panko toe. Vorm 4 burgers van ongeveer 10 cm doorsnede en 2-3cm dikte. Is je mix nog te nat? Voeg dan wat extra panko toe.

7. Verwarm de zojuist gebruikte koekenpan met wat olijfolie erin op middelhoog vuur. Leg de burgers in de pan als de pan heet is. Bak zo’n 3-4 minuten per kant en keer de burgers dan voorzichtig om.

8. Maak in de tussentijd de chili-mayo door de chilisaus te mengen met de mayonaise. Snijd het loof van de radijsjes eventueel wat kleiner. Snijd de hamburgerbroodjes open.

9. Beleg de broodjes eerst met een theelepel chili-mayo, dan met wat radijsloof en vervolgens met de burger. Leg hier naar smaak de zoetzure radijsje op en top de burger af met een flinke schep chili-mayo. Meteen opeten!

Oosterse champignonburger

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Sander 22 januari 2019 at 12:33 pm

    Ik heb ze van de week geprobeerd te maken. De smaak is fantastisch! Alleen vielen ze bij mij uit elkaar tijdens het bakken.

    Ik denk dus dat ik iets niet helemaal goed heb gedaan. Voor miijn gevoel kunnen dat een paar dingen zijn. Bij het bakken heb ik alle champignons in 1x in de pan gegooid en al heel snel lieten ze veel vocht los. Omdat het geheel moet bakken en niet koken heb ik voor de zekerheid wat van het vocht uit de pan gehaald. Ik eindigde met een een mengsel waar geen vocht meer uit lekte nadat ik het klein had gesneden.

    Tweede ding is misschien hoe groot ik de stukjes sneed. Dit lijkt mij de meest logische optie. Kun jij vertellen of liever nog laten zien hoe groot de stukken moeten zijn?

    Ik kreeg het niet voor elkaar om er samenhangende burgers van te vormen, er bleven stukken losbreken. In hoeverre moet het mengsel nog wat plakkerig aanvoelen? Voor mijn gevoel had ik voldoende paneermeel gebruikt (kon op dat moment even niet aan panko komen).

    Hele hoop vragen, maar die van jou zien er zo mooi gevormd uit, dat wil ik ook haha

    Groetjes, Sander

    • Reply JoorKitchen 22 januari 2019 at 12:42 pm

      Hi Sander, wat gaaf dat je ze hebt gemaakt! Ik kan me helemaal voorstellen dat je ze ook graag mooi gevormd en heelhuids uit de pan wil halen πŸ™‚ Dus even kijken! 1. Ik heb geen vocht uit de pan gehaald, maar op hoog vuur laten doorkoken, dan verdampt het meest vocht vanzelf en bakken de champignons verder. Bij een stap later heb ik wel het overtollige vocht eruitgehaald. 2. Ik heb de champignons best klein gesneden. Zeg maar in stukjes van 0,5cm maximaal. Kun je daar iets mee? 3. Heb je de burgers met je handen gevormd en even heel goed samengeknepen? Het mengsel mag best wat plakkerig aanvoelen, hoe droger je het maakt met panka hoe minder ze aan elkaar vast blijven zitten. 4. Hoe heb je de burgers gebakken? Op zacht vuur en heel rustig? Dan is de kans dat ze uit elkaar vallen het kleinst! Ik maak ze ergens de komende tijd nog een keer zelf, misschien heb ik dan nog extra tips πŸ™‚

  • Reply Sander 22 januari 2019 at 1:01 pm

    Hi,

    Okay, daar kan ik wel wat mee. Goed samengeknepen heb ik niet echt gedaan en een gedeelte van de stukjes zal net iets groter zijn geweest. Ik heb ze gebakken op middelhoog vuur, maar om eerlijk te zijn vielen ze bij het in de pan gooien al een beetje uitelkaar. Ik ga ze nog een keer maken πŸ˜‰ Zal je laten weten wat het resultaat is dan.

    • Reply JoorKitchen 22 januari 2019 at 1:12 pm

      Haha, ja ben benieuwd of het dan beter gaat! Dank je wel voor je feedback in ieder geval, ik ga zelf ook even kijken of ik het beter kan omschrijven en / of ik nog andere tips heb!

    Leave a Reply