Saté ajam

28 aug 2015 | Avondeten, Borrel

Sommige recepten voor dit blog komen voort uit een joint venture van de man en mij. Dit recept valt binnen die categorie. We waren op zoek naar een recept voor kip en vega-kip van de vegetarische slager en kwamen op het idee om saté ajam te maken. Op de traditionele manier, want de sate zoals je die bij de Chinees krijgt is eigenlijk een Nederlandse variant op de oorspronkelijke sate. De pindasaus hoort er namelijk oorspronkelijk niet bij. De oorspronkelijke saté bestaat uit een boemboe van kruiden die gebruikt wordt om het vlees mee te marineren. Verder wordt ketjap gebruikt om het vlees mals te krijgen.

We besloten om zelf saté ajam te maken en deze zowel te maken met kip (voor ‘de man’) als met kipstuckjes (voor mij). Het resultaat was heerlijk en lekker pittig. En eigenlijk is dit recept heel makkelijk te maken, misschien zelfs net zo makkelijk als het bestellen van sate bij de Chinees 😉 En je kunt dit recept ook gebruiken voor saté van varkenshaas of zelfs van garnalen.

Wij marineerden de kip(stuckjes) slechts een uur omdat we te laat begonnen waren, maar de saté wordt nog veel lekkerder als je de sate minimaal 8 uur laat marineren. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze lekkere saté ajam te maken voor 2 personen?

* 2 kippendijen (zonder vel) of 1 pakje kipstuckjes van De vegetarische slager
* satestokjes, geweekt in water
* 1 sjalotje, fijngesneden
* 1 theelepel geelwortel
* 1 teentje knoflook, fijngesneden
* 10 korianderkorrels, geplet
* 10 komijnzaadjes, geplet
* 1 theelepel sambal oelek
* 1 theelepel palmsuiker (of bruine suiker)
* 1 theelepel laos
* 1/4 theelepel zout
* ketjap manis

Hoe maak je deze heerlijke saté?

Snijd de kip(stuckjes) in kleine stukjes van ongeveer 2 cm lang en 1 cm breed. Hoe kleiner de stukjes kip, hoe sneller deze gaar zijn tijdens het bakken. Een klein(er) stukje kip neemt bovendien ook sneller de marinade op.

Gebruik nu de vijzel om de marinade te maken. Doe hiervoor eerst wat zout in de vijzel, dat dient als schuurmiddel voor de rest. Doe dan het sjalotje, de knoflook, de geelwortel, de korianderkorrels, de komijnzaadjes, de sambal, de palmsuiker en de laos in de vijzel. Het makkelijkste gaat dit als je steeds een nieuw ingredient toevoegt en weer vermengt met de mix voordat je een nieuw ingredient toevoegt. Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe en vijzel totdat je een mooie mix (boemboe) hebt.

Meng de kip(stuckjes) door de boemboe en laat marineren.

Rijg de kip(stuckjes) na het marineren op de sateprikkers. Doe dit door een stukje kip twee keer door het stokje te rijgen. Zorg dat je stokjes flink vol zitten, maar ook weer niet te vol.

Zet een pan met een scheutje (olijf)olie op middelhoog vuur en laat deze goed warm worden. Je kunt de sate trouwens ook op de barbecue bakken, dan wordt de smaak iets rokeriger. Wij hebben geen BBQ, dus we maakten onze sate gewoon in de pan.

Leg steeds een aantal stokjes in de pan. ‘Lak’ de bovenkant van het vlees met een beetje ketjap en draai de stokjes dan om. De ketjap zorgt ervoor dat de buitenkant van de sate lekker karameliseert en dat deze minder blijft plakken aan de pan. Draai de sate om en lak nu de andere kant. Draai gedurende een minuut of 4 a 5 de sate iedere minuut om en lak steeds de bovenkant. Na een minuut of 5 is de sate gaar.

Je kunt de saté heel goed eten bij deze nasi.

DSC_6051DSC_6055DSC_6066DSC_6061

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen