JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood cake chocola delft diner ei foodie fruit gezond groente groenten hotspot hotspots italiaans kaas karamel kerst kerstmis kip koek lunch man mexicaans ontbijt oven pannenkoeken pasta recept rijst soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Total
7
Shares
0
0
7
0
0

Sommige recepten voor dit blog komen voort uit een joint venture van de man en mij. Dit recept valt binnen die categorie. We waren op zoek naar een recept voor kip en vega-kip van de vegetarische slager en kwamen op het idee om saté ajam te maken. Op de traditionele manier, want de sate zoals je die bij de Chinees krijgt is eigenlijk een Nederlandse variant op de oorspronkelijke sate. De pindasaus hoort er namelijk oorspronkelijk niet bij. De oorspronkelijke saté bestaat uit een boemboe van kruiden die gebruikt wordt om het vlees mee te marineren. Verder wordt ketjap gebruikt om het vlees mals te krijgen.

We besloten om zelf saté ajam te maken en deze zowel te maken met kip (voor ‘de man’) als met kipstuckjes (voor mij). Het resultaat was heerlijk en lekker pittig. En eigenlijk is dit recept heel makkelijk te maken, misschien zelfs net zo makkelijk als het bestellen van sate bij de Chinees 😉 En je kunt dit recept ook gebruiken voor saté van varkenshaas of zelfs van garnalen.

Wij marineerden de kip(stuckjes) slechts een uur omdat we te laat begonnen waren, maar de saté wordt nog veel lekkerder als je de sate minimaal 8 uur laat marineren. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze lekkere saté ajam te maken voor 2 personen?

* 2 kippendijen (zonder vel) of 1 pakje kipstuckjes van De vegetarische slager
* satestokjes, geweekt in water
* 1 sjalotje, fijngesneden
* 1 theelepel geelwortel
* 1 teentje knoflook, fijngesneden
* 10 korianderkorrels, geplet
* 10 komijnzaadjes, geplet
* 1 theelepel sambal oelek
* 1 theelepel palmsuiker (of bruine suiker)
* 1 theelepel laos
* 1/4 theelepel zout
* ketjap manis

Hoe maak je deze heerlijke saté?

Snijd de kip(stuckjes) in kleine stukjes van ongeveer 2 cm lang en 1 cm breed. Hoe kleiner de stukjes kip, hoe sneller deze gaar zijn tijdens het bakken. Een klein(er) stukje kip neemt bovendien ook sneller de marinade op.

Gebruik nu de vijzel om de marinade te maken. Doe hiervoor eerst wat zout in de vijzel, dat dient als schuurmiddel voor de rest. Doe dan het sjalotje, de knoflook, de geelwortel, de korianderkorrels, de komijnzaadjes, de sambal, de palmsuiker en de laos in de vijzel. Het makkelijkste gaat dit als je steeds een nieuw ingredient toevoegt en weer vermengt met de mix voordat je een nieuw ingredient toevoegt. Voeg op het laatst een scheutje ketjap toe en vijzel totdat je een mooie mix (boemboe) hebt.

Meng de kip(stuckjes) door de boemboe en laat marineren.

Rijg de kip(stuckjes) na het marineren op de sateprikkers. Doe dit door een stukje kip twee keer door het stokje te rijgen. Zorg dat je stokjes flink vol zitten, maar ook weer niet te vol.

Zet een pan met een scheutje (olijf)olie op middelhoog vuur en laat deze goed warm worden. Je kunt de sate trouwens ook op de barbecue bakken, dan wordt de smaak iets rokeriger. Wij hebben geen BBQ, dus we maakten onze sate gewoon in de pan.

Leg steeds een aantal stokjes in de pan. ‘Lak’ de bovenkant van het vlees met een beetje ketjap en draai de stokjes dan om. De ketjap zorgt ervoor dat de buitenkant van de sate lekker karameliseert en dat deze minder blijft plakken aan de pan. Draai de sate om en lak nu de andere kant. Draai gedurende een minuut of 4 a 5 de sate iedere minuut om en lak steeds de bovenkant. Na een minuut of 5 is de sate gaar.

Je kunt de saté heel goed eten bij deze nasi.

DSC_6051DSC_6055DSC_6066DSC_6061

0
0
7
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • vega
  • vlees
Vorige artikel
  • Avondeten

Zelf semi-zongedroogde tomaatjes maken

Lees verder
Volgende artikel
  • Tips & tricks

Karamelsaus maken

Lees verder
Ook heel lekker
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Pita’s met krokant gebakken aubergine en sriracharoom

Speltwafels met spinazie, pesto en gerookte zalm
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Ontbijt

Speltwafels met spinazie, pesto en gerookte zalm

salade met halloumi in hot honey1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Salade met halloumi in hot honey

Romige gnochi met pesto en spinazie1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Romige gnocchi met pesto en spinazie

Naan met kip, avocado en zoetzure ui1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch

Naan met kip, avocado en zoetzure ui

snelle lunch met geroosterde druiven
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Vegetarisch

Snelle lunch met geroosterde druiven

snelle gnocchi met ricotta en venkelzaadjes
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Snelle gnocchi met ricotta en venkelzaadjes

salade met blauwekaasdressing en avocado
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Salade met blauwekaasdressing en avocado

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

KNOFLOOK-HONINGBAGELS MET EI 🙌⁠ 81 14
JE BOEKT EEN FOTOGRAAF EN JE KRIJGT.... 76 10
MIJN MISSIE: NIET AFKNAPPEN 🙌⁠ 115 10
JE BENT ZELF EEN GROTE KOEK 😃 (recept in caption)⁠ 137 13
HUILEND NAAR HUIS 🙃⁠ 228 9
MUST TRY (ook als je geen fan bent van aubergine 💜)⁠ 115 6
JoorKitchen
Foodcontent, -fotografie en receptontwikkeling

Input your search keywords and press Enter.