Zelfgemaakte tomatensaus voor pasta of pizza

21 feb 2018 | Avondeten

Ongemerkt gebruik ik best vaak tomatensaus in gerechten. Sinds ik leerde van Jamie Oliver dat het maken van een eigen tomatensaus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is, koop ik nooit meer een pakje tomatensaus en gebruik ik meestal dit recept om mijn eigen tomatensaus te maken. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende manieren om tomatensaus te maken, maar dit is de versie die ik het meest gebruik in pasta’s en op pizza’s. Je kunt ‘m nog verder aankleden met kruiden en andere toevoegingen, maar ik laat jullie in dit recept de basis weten.

De uitdaging wordt nu natuurlijk om vanaf nu alleen nog maar zelfgemaakte tomatensaus op tafel te zetten. En ik moet eerlijk bekennen: dat doen we eigenlijk ook altijd sinds de dit recept ontdekt hebben. Het mooie van deze saus is namelijk dat je ‘m voor heel veel gerechten kunt gebruiken en dat je ‘m steeds weer aan kunt passen. Voeg bijvoorbeeld basilicum toe, of wat room. Of denk eens aan wat verse tomaten. Doe de saus op je pizza, in je pasta of maak er een ovenschotel mee. Er kan van alles! Probeer maar 🙂

zelfgemaakte tomatensaus 2

Wat heb je nodig voor ongeveer 300 ml van deze zelfgemaakte tomatensaus?

  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 kleine knoflookteentjes (of 1 grote)
  • 1-2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1/2 chilipeper (ik laat de zaadjes erin zitten)
  • peper en zout

Zelfgemaakte tomatensaus 3

Hoe maak je deze tomatensaus voor pasta of pizza?

1. Snijd de blaadjes van het takje rozemarijn klein.

2. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe in de blender (op de peper en het zout na). Start met 1 eetlepel balsamicoazijn en proef eerst voordat je eventueel meer toe gaat voegen. Blend tot een saus.

3. Check vervolgens de smaak. Voeg eventueel extra balsamicoazijn toe als je de smaak te zurig vindt.

4. Breng als laatste de saus op smaak met peper en zout.

Deze saus kun je prima gebruiken in deze ovenschotel of op een pizza. Ook lekker met spaghetti, basilicum en wat mozzarella.

zelfgemaakte tomatensauszelfgemaakte tomatensaus 5

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen