Chai latte from scratch

4 jan 2018 | Drankjes

Er was een tijd – en dat is wellicht lastig voor te stellen gezien mijn Instagramfeed – dat ik geen koffie dronk. Thee dronk ik die tijd wel heel veel, kruidenthee was mijn favoriet. Als je zo vaak thee drinkt als ik wil je ook wel eens iets anders. Als je koffie drinkt is de keuze vaak diverser: cappuccino, espresso, latte macchiato en veel varianten met slagroom en / of allerlei siropen. Bij thee heb je dat soort variaties niet. Toen ik een flink aantal jaar geleden de chai latte van Starbucks ontdekte, was ik dus snel om. De kruidigheid ervan en de dikke laag schuim erbovenop, ik vond en vind het nog steeds heerlijk.

Chai latte (letterlijke vertaling: thee melk) komt oorspronkelijk uit India en wordt daar traditioneel gemaakt met wisselende variaties kruiden en melk en (zwarte) thee. Je kunt tegenwoordig veel chaithee gewoon in de supermarkt kopen. In de theevariant welteverstaan. Zonder melk.

Sinds ik chai latte heb ontdekt, probeer ik deze theevariant overal waar dat maar kan. Bij Starbucks, bij Lebkov of andere cafeetjes en op plekken in het buitenland. Die van Lebkov vind ik een van de lekkerste, vooral door de dikke laag melkschuim die erop zit. Helaas is chai latte niet zo goed voor je als thee, door de melk en de hoeveelheid suiker die er vaak ingaat. Maar gelukkig is deze drank heel makkelijk te maken. En je kunt ‘m thuis zo suikervrij maken als je zelf wilt. Enjoy!

chai latte

Wat heb je nodig voor twee kopjes van deze heerlijk kruidige drank?

  • 250 ml melk (ik gebruik ongezoete amandelmelk)
  • thee: groene thee of zwarte thee (ik gebruik losse groene thee)
  • kruidenmix: 4 kardemonpeulen, een kaneelstokje, 4 kruidnagels, 1 anijsster
  • los theezakje
  • kaneel
  • naar smaak: honing of suiker

chai latte

Hoe maak je deze chai latte?

1. De meest easy manier om chai tea te maken: doe de melk in een steelpannetje en vul het theezakje met de kruiden. Sla de kardemonpeulen zachtjes kapot voordat je ze in het theezakje doet. Als er zwarte zaadjes uit de peulen komen, voeg die dan toe aan het theezakje. Voeg als je losse thee gebruikt deze thee ook toe aan de kruidenmix in het theezakje. Gebruik je thee die al in een theezakje zit dan kun je twee dingen doen: de thee uit het zakje halen en toevoegen aan de kruidenmix of dit theezakje in de melk leggen.

2. Leg het theezakje met de kruidenmix (en de thee) in de melk. Breng de melk zachtjes aan de kook. Houd de melk zo lang mogelijk tegen de kook aan, op die manier trekken de smaken het best in de melk. Als de melk bijna kookt, doe dan het vuur uit. Zeef de melk. De kruiden en de thee kun je wegdoen.

3. Als je dat lekker vindt, kun je je chai tea nog opkloppen met een mixer of een melkopklopper. Doe de chai in een glas en garneer ‘m met wat kaneel. Wil je ‘m zoeter hebben? Voeg dan honing of suiker toe. Ik vind dit recept al smaakvol genoeg, wat mij betreft kun je ‘m prima zonder suiker drinken.

Wil je een nog kruidiger chai? Maal de kruiden (niet de thee!) dan fijn in een vijzel en voeg ze zo toe aan de melk. Je kunt de rest van het recept hetzelfde houden.

chai lattechai latte

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen