Bananenbrood (zonder suiker)

20 apr 2016 | Lunch, Ontbijt, Zoet

Soms heb ik van die health-voornemens. Met name op het moment dat het wat warmer gaat worden en de zomer zich aandient. Dan moet het ineens allemaal anders: gezonder eten, meer bewegen, letten op de lijn… Ken je dat? De combinatie met foodbloggen is dan een lastige, want ik wil alle recepten die ik maak en bedenk natuurlijk wel proeven voordat ik ze met jullie deel. Daarom heb ik nu een tussenvorm gevonden: voor ieder lekker vet recept, bedenk ik ook een minder vet of gezonder recept. Zodat ik het zowel voor jullie als voor mezelf behapbaarder (*pun intended) maak.

Enige tijd geleden maakte ik dit lekkere en easy bananenbrood, zonder suiker en zonder andere – minder gezondere – alternatieven. Het resultaat mocht er zijn. Sindsdien ligt er altijd een stukje bananenbrood in mijn vriezer, zodat ik altijd een gezond alternatief voor handen heb. Ben je ook op zoek naar een lekker, maar gezond en verantwoord tussendoortje? Probeer dan ook eens dit recept. Enjoy!

Wat heb je nodig voor 1 bananenbrood?

* 250 gram cakemeel (of ander soort meel)
* 180 gram olijfolie
* 1 1/2 banaan, geprakt
* 200 gram appelmoes
* 1 theelepel kaneel
* 1/2 theelepel koekkruiden
* klein handje extra bloem
* 70 gram pecannoten

Bananenbrood2

Hoe maak je dit lekkere bananenbrood?

* Verwarm de oven voor op 160 graden.

* Vet een cakeblik in met boter of – nog beter – bekleed de onderkant van een cakeblik met bakpapier en vet de randen van het blik in met boter of olie. Strooi een klein handje bloem in het cakeblik en draai het blik zachtjes rond zodat alle randen bedekt worden met een dun laagje bloem. Tik het overige bloem uit het blik.

* Hak de pecannoten grof en rooster ze in een koekenpan zonder boter of olie totdat ze beginnen te ruiken. Haal ze vervolgens uit de pan en laat ze afkoelen.

* Meng in een keukenmachine of blender de appelmoes met de olijfolie. Laat de keukenmachine draaien totdat de appelmoes en de olijfolie goed gecombineerd zijn.

* Voeg vervolgens de geprakte banaan toe en laat de keukenmachine weer draaien totdat de banaan in de mix is opgenomen.

* Voeg nu de cakemeel, de kaneel en de koekkruiden toe en laat de keukenmachine kort draaien.

* Roer met een spatel 2/3 van de afgekoelde pecannoten door de mix. Schenk vervolgens de – nog best vloeibare – mix in het cakeblik. Strooi de overige pecannoten over de cake en druk een klein beetje aan.

* Zet het cakeblik 25- 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na het bakken het blik uit de oven en laat goed afkoelen. Stort het brood daarna op een rooster en laat het bananenbrood helemaal afkoelen.

Eet het bananenbrood met wat boter (iets minder gezond) of met kaas of pindakaas. Maar ook zonder beleg is dit bananenbrood heel erg lekker.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen