Groene soep met croutons en zalm

26 mrt 2019 | Avondeten, Lunch

Soms heb ik bij de lunch gewoon zin een makkelijk, warm soepje. Zeker nu als de zon nog even een tijdje op zit laat wachten, maar ook als er al wat voorzichtige, mooie dagen zijn geweest. In dat laatste geval wil ik trouwens niet van die extreem zware soepen zoals deze currysoep van zoete aardappel of bietensoep met rucolapesto. Deze groene soep van courgette, basilicum en doperwten lust ik dan wel. Zeker als ik ‘m combineer met gerookte zalm en knoflookcroutons.

Nog fijner van deze soep: het kost je ongeveer 20 minuten om ‘m te maken. Ideaal dus als je geen zin hebt om lang bezig te zijn. En ik vind de smaken de lente in deze soep zitten: basilicum, doperwtjes en courgette. Daarom kies ik ook niet voor een bouillon of specerijen om deze soep op smaak te brengen: ik wil de pure smaken van dit lekkere soepje proeven. Probeer maar!

groene soep

Wat heb je nodig voor deze groene soep met croutons en zalm voor 4 personen?

  • 1 sjalotje
  • 1 courgette
  • 200 gram aardappels
  • 100 gram diepvriesdoperwten
  • 1 bakje verse basilicum
  • half oud stokbrood (vers mag uiteraard ook)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • olijfolie
  • 100 gram gerookte zalm
  • creme fraiche of zure room
  • peper en zout

groene soep

Hoe maak je deze lekkere soep?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Verwarm wat olie in een pan. Snipper het sjalotje en fruit dat enkele minuten totdat hij glazig is.

3. Snijd de courgette en aardappel in grove stukken en doe ze vervolgens bij de sjalot in de pan. Voeg ook de diepvriesdoperwten en 500ml water toe. Breng het water aan de kook, doe de deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken.

4. Snijd of scheur in de tussentijd het brood in croutongrootte. Mix vervolgens in een kom met 2-3 eetlepels olijfolie, en knoflook- en paprikapoeder. Breng op smaak met peper en flink wat zout.

5. Leg de croutons op de bakplaat met bakpapier en bak 5-10 minuten in de oven.

6. Pureer de soep met een handblender als de aardappels zacht zijn. Breng vervolgens op smaak met flink wat zout en peper.

Serveer de soep met een swirl creme fraiche, de knoflookcroutons en gerookte zalm.

groene soep

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen