Scones voor Kerst

19 dec 2017 | Feestdagen, Ontbijt

Kerst is natuurlijk niet compleet zonder lekker, luxe kerstontbijt. Traditioneel eten wij altijd afbakbroodjes en warme croissants tijdens het kerstontbijt, maar ieder jaar probeer ik ook iets extra bijzonders op tafel te zetten. Dit jaar zijn dat deze heerlijke scones. Omdat deze scones gevuld zijn met cranberries, witte chocolade en mandarijnzest hebben ze echt een kerstsmaak – whatever that may be 😉

En weet je wat het mooie is? Deze scones heb je zo gemaakt. Je hebt er niet eens een keukenmachine voor nodig! Het beslag maak je alleen met je handen en je bakt deze superkerstige scones in 15 minuten af in de oven. En heb je ’s morgens geen zin om lang in de keuken te staan voor het kerstontbijt? Maak deze lekkere, luxe broodjes dan van tevoren, vries ze in en bak ze heel kort op 100 graden in de oven op kerstochtend. Zo makkelijk! Fijne Kerst allemaal!

kerstscones

Wat heb je nodig voor 16 scones voor Kerst?

  • 400 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3/4 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 165 gram heel koude roomboter
  • 250 ml karnemelk
  • 100 gram gedroogde, zoete cranberries
  • 100 gram witte chocolade, in stukjes gesneden
  • zest van 1 mandarijn

kerstscones

Hoe maak je deze heerlijke, kerstige schones?

1. Verwarm de oven voor op 230 graden.

2. Doe de bloem in een kom. Voeg hier het bakpoeder, de baking soda, het zout en de suiker aan toe en roer goed door met een pollepel of spatel.

3. Snijd daarna de boter in kleine blokjes. Zorg dat je de boter niet te warm maakt met je handen, of zet de blokjes boter nog even weg in de koelkast. De boter moet echt goed koud zijn!

4. Doe de koude blokjes bij het bloemmengsel en gebruik vervolgens je handen om de boter door de bloem te mengen. Doe dit door steeds wat blokjes boter vast te pakken met wat bloem erbij en met je duimen de blokjes boter te verpulveren. Gebruik geen mixer! Het is juist de bedoeling dat het deeg wat brokkelig blijft zodat de broodjes straks zo heerlijk fluffy kunnen worden.

kerstscones

5. Stop met mixen met je handen als alle blokjes boter zijn verpulverd en zijn gemixt met bloem. Voeg dan de karnemelk toe en roer met je pollepel totdat je een relatief vast deeg hebt. Pas op: het blijft brokkelig! Dat hoort zo.

6. Roer vervolgens de wittechocoladestukjes, de cranberries en het mandarijnzest door het deeg.

kerstscones

8. Bedek een bakplaat met een vel bakpapier en stort hier je mix op. Vorm nu met je handen een vierkant van het deeg. Houd het deeg ongeveer 1,5 tot 2 centimeter dik. Druk goed aan. Snijd nu met een scherp mes het vierkant in 16 min of meer gelijke vierkanten dan in kwarten. Haal de verschillende vierkantjes een stukje uit elkaar, ze rijzen namelijk best nog wat in de oven.

9. Bestrijk de scones met wat karnemelk en bak ze vervolgens in 15 – 18 minuten af in de warme oven. Meteen opeten of even laten afkoelen.

kerstsconeskerstscones

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen