Cake met oliebollen en pretzels

1 jan 2022 | Feestdagen, Zoet

Het is 1 januari! En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wij hebben altijd nog een stukje feestdagen over na de maand december. Als in: ik koop standaard te veel en heb na de jaarwisseling nog oliebollen, borrelplankingredienten en ander lekkers over. Alleen de champagne is meestal wel op 😉 En om een beetje van die leftovers op een leuke manier op te maken, besloot ik een cake te bakken van 2 van de ingrediënten die hier het meest waren overgebleven: oliebollen en pretzels. En dat werd deze cake met oliebollen en pretzels!

Supersimpel is ‘ie en de meeste ingrediënten heb je wel in huis, weet ik zeker. Het is namelijk gewoon een basiscake waar je oliebollen en pretzels aan toevoegt. Dus boter, suiker en bloem en nog enkele andere ingrediënten en you’re good to go!

Heb je geen pretzels over? Niet erg, laat ze lekker weg! En voeg eventueel andere ingrediënten toe. Ik denk dat bijvoorbeeld gedroogde cranberries of leftover chocolade het ook erg goed doen in deze cake. Gewoon proberen!

Cake met oliebollen en pretzels

Wat heb je nodig voor 1 cake met oliebollen en pretzels?

 • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur) plus extra om in te smeren
 • 250 gram bruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 eetlepel koekkruiden
 • 1/2 eetlepel kaneel
 • 5 oliebollen
 • 100 gram pretzels (deze zijn niet noodzakelijk)
 • extra nodig: cakevorm van 24 of 28 cm
Cake met oliebollen en pretzels2

Hoe maak je deze lekkere cake?

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cakevorm in.
 2. Klop de boter en de suiker romig in de keukenmachine. Voeg dan een voor een de eieren toe en laat het ei steeds helemaal opnemen voordat je een nieuw ei toevoegt.
 3. Meng het zelfrijzend bakmeel met de koekkruiden en de kaneel. Voeg dan lepel voor lepel toe aan de botermix. Is het beslag heel droog? Voeg dan 2-3 eetlepels melk toe.
 4. Snijd de oliebollen in 8 stukjes en verkruimel de pretzels. Roer de meeste oliebolstukjes en pretzels door het beslag en giet het beslag vervolgens in de vorm. Verdeel de overige oliebolstukjes en pretzels over de bovenkant van het deeg.
 5. Bak de cake met oliebollen en pretzels 50 – 60 minuten in de oven totdat hij bruin en gaar is. Leg eventueel wat aluminiumfolie over de cake als de bovenkant te donker wordt.
 6. Laat kort afkoelen in de vorm en stort de cake dan op een rek en laat ‘m helemaal afkoelen.
Cake met oliebollen en pretzels3
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen