Toetje met mango en bitterkoekjes

21 dec 2021 | Dessert, Feestdagen, Zoet

Ik ben fan van toetjes en dat kan ik niet vaak genoeg zeggen. Ze maken het leven zoeter, vrolijker en zachter. Oftewel, ik ben van de toetjespromotiepararde en proud to be part of it. Toch, en dat klinkt vast gek, ben ik niet iemand die dagelijks aan een toetje zit. Maar voor dit toetje met mango en bitterkoekjes maak ik graag een uitzondering!

Eigenlijk eet ik thuis nauwelijks een toetje. Wat ‘de man’ en ik wel soms doen, is fruit eten na het eten. Een bakje aardbeien, stukken ananas of een bakje frambozen gaat er hier ’s avonds echt nog wel in. Maar een toetje met yoghurt, ijs of iets anders toetjesachtig maak ik eigenlijk alleen voor speciale gelegenheden. Ik eet wel bijna altijd een toetje als ik uit eten ga. Sterker nog, zonder toetje vind ik een etentje eigenlijk een stukje minder geslaagd.

Dit toetje heb ik inmiddels al een aantal keer gemaakt voor een etentje. De smaakcombinatie klinkt in eerste instantie een beetje apart, maar ik kan je verzekeren dat dit heerlijk is. En dit toetje is ook nog eens heel makkelijk te maken. Need I say more? Enjoy!

toetje met mango en bitterkoekjes

Wat heb je nodig voor 4 x toetje met mango en bitterkoekjes?

* 2 mango’s
* 200 ml slagroom
* eventueel: half zakje klopfix
* 200 gram bitterkoekjes
* 4 eetlepels witte-wijnazijn
* klein handje munt, fijngesneden
* suiker naar smaak

toetje met mango en bitterkoekjes2

Hoe maak je deze toetjes met mango?

  1. Snijd het mangovlees in kleine blokjes en verdeel deze blokjes in twee porties. Het ene deel laat je naturel, door het andere deel roer je de witte-wijnazijn. Laat even rusten.

2. Mix ondertussen de slagroom totdat deze lekker dik geworden is. Voeg zoveel suiker toe als je zelf lekker vindt. Ik houd niet van te zoete slagroom, dus ik houd het meestal bij een eetlepel of 1 1/2. Wil je straks mooie laagjes maken in een glas? Dan is het handig om een half zakje klopfix aan de slagroom toe te voegen. Als je het toetje gewoon in een kommetje wil serveren is dat niet nodig.

3. Snijd of scheur dan de bitterkoekjes – op 4 na – in stukjes. Ik deed de koekjes in een zakje van dik plastic en gebruikte een pan om de bitterkoekjes te pletten.

4. Zet vervolgens een pannetje op laag vuur en doe daar de mango-witte-wijnazijnmix in. Laat de mangoblokjes lauwwarm tot warm worden. Zorg dat ze niet tot pulp gekookt worden. Als ze lauwwarm zijn, kun je 2 dingen doen. Je kunt de lauwwarme blokjes mengen met de koude blokjes of je kunt de twee delen apart houden voor aparte laagjes in het glas. Ik mixte de 2 delen.

5. Je kunt nu het toetje gaan opbouwen. Doe je dat in een glas, start dan met een laagje bitterkoekjes. Daarboven een laagje mangoblokjes en daarboven een laagje slagroom. Herhaal dat totdat het glas vol is. Eindig met een laagje slagroom met daarboven nog een klein beetje mangoblokjes en munt. Serveer met een los bitterkoekje.

toetje met mango en bitterkoekjes3
toetje met mango en bitterkoekjes4
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen