Bietenpesto

20 jan 2019 | Borrel, Lunch, Vegetarisch

‘Nee hoor, ik maak wel even wat.’ Hoe vaak zou je me die zin kunnen horen zeggen in een week? Ik gok best vaak. Ik vind het namelijk heerlijk om voor iemand of een gezelschap de keuken in te duiken en iets eetbaars in elkaar te flansen. Niet alleen omdat ik eten bereiden gewoon altijd leuk vind, maar ook omdat zo’n momentje in de keuken echt ontspannend werkt en soms een mooie ‘vlucht’ is uit een gesprek. Zo ontstond ook deze lekkere bietenpesto.

Ik was helemaal niet van plan om iets te gaan maken voor de lunch, toen mijn collega’s bij mij thuis kwamen om samen aan een project te werken. Ik had kaas, ander zoet en hartig beleg en wat avocado en radijsjes. Bovendien besloten we nog om wat falafel te halen bij het tentje bij de flat. En toch kroop het bloed waar het niet gaan kon. Ik had immers nog wat rode bieten over van de avond ervoor en samen met wat hazelnoten en peccorino zou dat toch een lekkere pesto kunnen worden? En dat werd het! En daarom deel ik graag dit spontaan ontstane pestoreceptje met je. Omdat je altijd een lekker borrelgerecht van groenten kunt gebruiken. Of omdat je weleens iets anders op je brood wil smeren. Combineer de pesto bijvoorbeeld met wat geitenkaas of met avocado. Volgens mijn collega’s is het de ideale basis voor taartjes op je brood. Enjoy!

bietenpesto

Wat heb je nodig voor een ruime hoeveelheid bietenpesto?

  • 250 gram gekookte bieten
  • 40 gram hazelnoten
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram geraspte peccorinokaas
  • extra vierge olijfolie (minimaal 2 eetlepels
  • peper en zout
  • keukenmachine of blender

bietenpesto

Hoe maak je deze pesto van rode bieten?

1. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op zacht vuur totdat ze lekker gaan ruiken.

2. Doe de bieten, de hazelnoten, de knoflook en de peccorinokaas in een blender of keukenmachine. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe.

3. Blend totdat je een pesto-achtige structuur hebt. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe als de pesto te droog is.

4. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de pesto op brood met avocado of geitenkaas of bewaar wat hazelnootjes die je kleinsnijdt en over de pesto strooit. Deze pesto is ook heel erg lekker op een toastje bij de borrel. Probeer maar!

bietenpesto

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen