Bananencake uit ‘Swedish Fika’

12 jan 2019 | Zoet

Mijn broertje heeft een nieuwe traditie in het leven geroepen: voor mijn verjaardag krijg ik tegenwoordig een Zweeds kookboek. Een traditie die me vorig jaar een compleet kookboek in het Zweeds heeft opgeleverd (als je het hardop voorleest, snap je ongeveer wat er staat 😉 ) en dit jaar kreeg ik het boek ‘Swedish Fika’, geschreven door de eigenaresse van Kaka pa Kaka cafe in Malmo. Vol hapjes die je eet tijdens je ‘fika-momentje’. Kort bladeren door het kookboek leverde dit superfijne recept voor bananencake op.

‘Fika’ is het Zweedse woord voor ’thee of koffie met iets lekkers’, maar eigenlijk staat het voor meer dan dat. Een momentje voor jezelf, een rustmomentje, bijkletsen met iemand anders. Even stilstaan in het hectische leven. En met dit taartje lukt dat zeker! Supermakkelijk te maken en het effect is groot. Eigenlijk is het een soort tarte tartin, maar dan met bananen. Superlekker!

bananencake

Wat heb je nodig voor 1 bananencake (12 stukken)?

  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel boter
  • 3-5 bananen
  • 1 groot ei
  • 100 gram creme fraiche
  • 150 ml melk
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • snufje zout

Extra nodig: springvorm van 24cm, mixer

bananencake

Hoe maak je deze lekkere en makkelijke cake van bananen?

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een springvorm van 24 cm aan de onderkant met bakpapier en vet zowel het bakpapier als de zijkanten van de springvorm in met boter.

2. Strooi de donkerbruine basterdsuiker in de vorm, zorg voor een egale laag.

3. Snijd de bananen over de lengte in tweeen en beleg de bodem van de springvorm met de bananen, Leg de bolle kant steeds naar boven. Snijd bananenhelften eventueel in kleinere stukken. Zorg dat de hele bodem bedekt is.

4. Mix het ei met de melk, de creme fraiche en de olie in een kom totdat je een luchtig geheel hebt. Mix de bloem met de suiker, het bakpoeder, de vanillesuiker en een snufje zout in een andere kom.

5. Roer de droge mix door de natte mix. Roer niet te veel anders verlies je de lucht uit het deeg.

6. Schenk het beslag over de bananen en bak de taart in 30 – 40 minuten gaar in de oven.

7. Haal de taart uit de oven als de bovenkant mooi bruin gebakken is. Zet op een rooster en laat HELEMAAL afkoelen. De suiker onderin is nog best lang vloeibaar en loopt uit de springvorm als je die te snel opent.

Je kunt de taart op twee manieren eten: met het beslag aan de bovenkant (zie foto) of met de bananen aan de bovenkant (zoals het eigenlijk hoort 😉 ) – op beide manieren smaakt de taart superlekker!

bananencake

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen