Bosbessencake

12 mrt 2022 | Vegan, Zoet

Tijd voor een lekker bakrecept! En wat voor een. Zo aan het eind van de Nationale Week zonder Vlees (en zuivel) vond ik een bakrecept zonder zuivel wel een goed idee. Ik maakte deze bosbessencake dus met margarine, havermelk en vegan chocolade en dat was een succes. Maar wil je liever gewoon zuivel op basis van koemelk, dan kan dat ook. Dan gebruik je boter en gewone melk en voeg je gewone chocolade toe. Heel makkelijk!

Het resultaat zal er niet minder om zijn. Deze cake is heerlijk zacht van binnen, licht krokant van buiten en dankzij de bosbessen heeft hij een licht frisje. En de chocola, tja die hoort gewoon in deze cake. Zo lekker, zo makkelijk en zo op tafel. Ik zeg: doen!

bosbessencake1

Wat heb je nodig voor 1 bosbessencake (9 – 12 stukjes)?

  • 200 gram suiker
  • 125 gram boter of margarine plus extra om in te vetten
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 1/4 theelepel zout
  • 300 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 200 gram blauwe bessen
  • 100 gram witte chocoladedruppels of kleingesneden witte chocola (kan vegan)
  • extra nodig: 1 browniebakvorm
bosbessencake 2

Hoe maak je deze heerlijke cake met blauwe bessen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in.
  2. Mix de boter en suiker tot je een romig geheel hebt. Voeg dan de eieren een voor een toe en mix tot alle eiren zijn opgenomen. Voeg ook de vanille-essence en de melk toe. Gebruik je margarine in plaats van boter? Dan ziet deze mix er wat geschift uit, dat trekt bij als je de droge mix toevoegt.
  3. Meng het zout, de bloem en het bakpoeder in een andere kom en voeg daarna toe aan de natte mix. Meng door elkaar, maar zorg dat je niet te veel mengt want dan sla je alle lucht eruit.
  4. Schep dan de helft van het beslag in de vorm en verdeel over de vorm. Meng de blauwe bessen en de chocolade door de rest van het beslag en verdeel dat vervolgens ook over de vorm. Zo zakken niet alle blauwe bessen naar beneden.
  5. Bak de cake in 45 – 50 minuten gaar en goudbruin. Laat daarna afkoelen op een rek en snijd in stukken.
bosbessencake3
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

2 Reacties

Een reactie versturen