Cheesecake van dulce de leche

14 jun 2015 | Zoet

Ik heb het al eerder opgebiecht, ik ben geen bakwonder. Recepten nadoen kan ik best goed en meestal lukken bakrecepten dan ook wel. Als ik het recept goed lees tenminste, want ik lees nogal eens over iets heen of vergeet een stap in het recept. Maar een bakrecept zelf bedenken, dat gebeurt niet zo snel. Ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen.

Toen ‘de man’ vorige week jarig was, bood ik – zoals ieder jaar – aan om voor een traktatie voor op werk te zorgen. Niet heel verrassend waarschijnlijk dat ik dat leuk vind om te doen. Mijn suggestie – hoewel het meer een gegeven was dan een suggestie – werd met open armen ontvangen. Dat was voor mij het startschot om te gaan zoeken naar recepten en om na te denken over misschien, heel misschien het bedenken van een eigen bakrecept.

Het ’toeval’ wilde dat ik nog een kleine lading dulce de leche in mijn koelkast had liggen. Ik vond op Pinterest een foto van cupcakejes met karamelsaus en maakte op de proef cupcakejes met dulce de leche. Die waren zeker lekker, maar het was nog steeds niet mijn recept. En dus probeerde ik gewoon iets zelf te bedenken. Ik koos mijn lievelingskoekjes (oreo’s) als bodem, zocht op internet naar uit welke ingrediënten een cheesecake bestaat en ging aan de slag met mijn nieuwe keukenmachine (*jeej!*). Dit is het resultaat. Ik vind ‘m best goed gelukt. De collega’s van ‘de man’ trouwens ook. Een van hen riep: ‘Amai, das ‘ne goeie!’ Enjoy!

Wat heb je nodig om een cheesecake van 21 cm te maken?

* 150 gram dulce de leche
* 220 gram oreokoekjes
* 100 gram boter, gesmolten
* 700 gram roomkaas
* 115 gram zure room
* 100 gram suiker
* 5 eieren
* 1 vanillestokje

Hoe maak je deze heerlijke cheesecake met dulce de leche?

Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een springvorm van 21 cm in met boter. Verkruimel de oreokoekjes (met vulling!) in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je ze ook in een plastic zakje doen en met een pollepel op dat zakje slaan. Voeg de verkruimelde koekjes vervolgens samen met de boter. Verdeel het mengsel vervolgens over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zorg dat er nergens gaten zitten.

Maak nu het cheesecakemengsel. Doe dit door de roomkaas en de zure room te kloppen met een mixer of in de keukenmachine. Zorg dat er zo min mogelijk klontjes in het mengsel zitten. Als het mengsel glad is, kun je de suiker en de eieren (een voor een) toevoegen. Voeg ook nog het merg van het vanillestokje toe en voeg als laatste de helft (75 gram) van de dulce de leche toe. Mix dit alles goed door en schenk dan het mengsel in de taartvorm.

Zet de taart nu 1 uur in de oven. Na 1 uur is de buitenrand gestold, maar is het midden nog iets drillerig. Dat hoort. Laat de taart nu helemaal afkoelen en zet ‘m voor minimaal 1 uur in de koelkast voordat je ‘m aansnijdt. De taart moet helemaal opgestijfd zijn. Snijd niet te grote stukken, deze taart is nogal machtig!

Dulce-de-lechecheesecakecheesecake van dulce de leche

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen