Suikervrije fruit-notencake

24 mei 2016 | Zoet

Fitgirls, bootcamp, killerbodies… Deze ‘bootyvolle fatgirl’ heeft daar net zo veel als weinig mee. Geloof me, ik zou graag een ontzettende fitte, bootcampende firgirl met een killerbody willen zijn, maar de praktijk wijst uit dat ik meer een ruggegraatloze chocoholic ben met een eindeloze voorkeur voor veel te zoet, veel te zout en veel te veel. Ik stel de gang naar de sportschool al weken – wat zeg ik, maanden – uit, terwijl de gang naar de supermarkt me om de paar dagen weer heel goed afgaat. Ik loop met gemak een rondje om in een stad voor een fijn eettentje of een lekkere latte macchiato, maar een rondje om de Delftse hout voor meer uithoudingsvermogen lukt me gek genoeg toch een stuk minder makkelijk.

Maar wat maakt het ook eigenlijk uit? Ik eet voor 90% heel gezond, kook bijna altijd zelf en doe niet aan koken uit pakjes en zakjes (tenzij er in die pakjes en zakjes echt geen gekke dingen te vinden zijn). Ik heb sinds 6 maanden een fitbit om mijn pols, waardoor ik een aantal keer in de week meer dan 10.000 stappen per dag zet. En voor mijn werk zit ik best wat tijd achter de laptop, maar voor datzelfde werk ren ik me ook rot door een enorm schoolgebouw en werk ik me voor de klas in het zweet. Ik doe, met andere woorden, best m’n best.

En soms helpen collega’s me een handje om mijn zoetbehoefte wat te temmen, door me een recept voor een suikervrije cake toe te sturen. Zo’n recept maak ik dan vol scepsis en zonder al te veel verwachtingen en meestal ben ik positief verbaasd door de uitkomst. Zoals met deze cake, een suikervrije cake vol dingen die goed voor je zijn. Maar bovenal een cake die lekker is en fijn weghapt. Ideaal dus voor deze fatgirl met gezonde hang naar ongezonde dingen 🙂

(psst, ik zou ‘m vooral zelf eens proberen. Of je nu fitgirl, -man, fatgirl, -man of gewoon fijn normaal bent 😉 Enjoy! )

Fruit-notencake

Fruit-notencake

Wat heb je nodig voor 1 fruit-notencake?

* 100 gram gekookte en afgekoelde quinoa
* 160 gram havervlokken
* 100 gram (volkoren)meel
* 100 gram hazelnoten (of andere noten, kies hier noten die jij lekker vindt)
* 125 gram rozijnen, geweld
* 75 gram abrikozen, in stukjes gesneden
* 2 eetlepels cranberries, grof gehakt
* 3 theelepels kaneel
* 2 eetlepels sesamzaadjes
* 30 gram pompoenpitten
* 30 gram zonnebloempitten
* 1/2 theelepel zout
* 50 gram amandelsnippers
* 1 dl perendiksap, gewone perensap of suikervrije vruchtensiroop
* 2 à 3 dl water

Fruit-notencake

Fruit-notencake

Hoe maak je deze lekkere fruit-notencake?

* Kook de quinoa gaar (als je dat nog niet gedaan hebt). Laat de quinoa na het koken goed afkoelen.

* Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de noten in een droge koekenpan zonder olie. Tip: zodra de noten lekker beginnen te ruiken, zijn ze goed.

* Bekleed een bakvorm (bijvoorbeeld een browniebakvorm) met bakpapier en vet het bakpapier in met een heel klein beetje olie.

* Meng alle droge ingrediënten, behalve de amandelsnippers, door elkaar. Zorg dat alles goed gemend is. Schenk vervolgens het peren(dik)sap en in de mengkom en meng de droge ingredienten en het sap tot een smeuïg geheel. Voeg vervolgens 2 dl water toe en kijk hoe stevig je mix vervolgens is. Je mix moet nog roerbaar, maar wel stevig zijn. Voeg eventueel (een deel van) het resterende water ook nog toe.

* Schep de mix in de bakvorm en bak de fruit-notencake in 30 minuten in de voorverwarmde oven.

* Laat na het bakken de cake afkoelen in de vorm totdat de zijkanten loslaten. Tip: hoe langer je de cake bewaart, hoe meer de smaken in zullen trekken en hoe lekkerder de cake wordt!

Fruit-notencake

Fruit-notencake

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen