Muffins van pompoen

5 mei 2018 | Zoet

Soms zou ik wat beter willen zijn in bakken, zeker als ik naar Heel Holland Bakt kijkt op zondagavond. Hoe krijgen die mensen toch al die recepten in hun hoofd? Hoe krijgen ze die taarten zo mooi gedecoreerd en hoe bedenken ze iedere keer weer een taart / gebakje / cake waardoor het water me in de mond loopt? Ik ben geen ster in bakken en ik denk eerlijk gezegd dat ik dat ook nooit zal worden. Daarvoor interesseert bakken me wellicht te weinig.

Wat zeg je nu? Ja echt, wat bakken betreft volg ik liever slaafs een recept dan dat ik uitzoek wat ik de theorie achter de recepten is zodat ik het een volgende keer zonder recept kan. Dat heb ik niet met recepten voor avondeten, lunch of ontbijt, maar met bakken heb ik dat wel. Toch probeer ik het soms wel, maar dan wel gebaseerd op een recept van een ander.

Zo kwam ik vorige week dankzij een YouTube-filmpje van Sarah Carey op het idee om muffins van pompoen te maken. En dat idee pakte niet eens zo heel slecht uit. Deze muffins zijn lekker zacht en blijven een beetje zompig, ook na het bakken. Je zou er nog een topping van poedersuiker en wat citroensap voor kunnen maken, maar ik vond dat eigenlijk niet nodig. Ze zijn lekker genoeg zo. En dankzij de pompoenpuree die erin verwerkt zit, voelt het ook nog een beetje gezond om deze muffins te eten. Enjoy!

muffins van pompoen

Wat heb je nodig voor 8-10 muffins?**

  • 400 gram blokjes pompoen (schoongemaakt, om puree van te maken)
  • 175 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 100 gram witte suiker
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 60 gram boter, gesmolten
  • 2 eieren

** deze hoeveelheden zijn precies genoeg voor 1 hele cake (25 cm). Wil je liever een cake maken dan muffins? Houd onderstaand recept en bovenstaande ingrediënten dan aan, maar verleng wel de oventijd met minimaal 20 minuten.

muffins van pompoen

Hoe maak je deze heerlijk fluffy muffins?

1. Maak allereerst de puree. Doe dit door de blokjes pompoen 20 minuten te koken in een pan met water zonder zout. Pureer de pompoen dan met een staafmixer of met een vork totdat je puree hebt. Deze puree hoeft niet heel egaal te zijn, als je wat draden ziet is dat prima. Laat de puree wel helemaal afkoelen.

2. Verwarm de oven voor op 190 graden en start met het maken van de droge mix. Doe dit door de bloem in een kom te mengen met de bakpoeder, de gemberpoeder en het zout.

3. Maak vervolgens in een andere kom de natte mix. Meng hiervoor de afgekoelde pompoenpuree met de witte suiker, de basterdsuiker, de eieren en de gesmolten boter. Roer goed door elkaar. Mix vervolgens de droge mix en de natte mix.

4. Vul nu de muffinvormpjes met 1 1/2 – 2 volle eetlepels. Zet vervolgens de muffins in de oven en bak ze 25 minuten. Je kunt zien dat ze gaar zijn als je een satéprikker in het midden van een van de muffins steekt en deze er schoon weer uitkomt. Laat de muffins geheel afkoelen voordat je ze eet. Wil je ze toch eerder eten? Houd er dan rekening mee dat ze snel(ler) uit elkaar vallen.

muffins van pompoen

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen