Ontzettend lekkere dulce de leche zelf maken

4 jun 2015 | Zoet

Ik ben een zoetekauw. Toch ben ik niet zo’n fan van dingen bakken. Waar ik voor het avondeten en de lunch best creatief nieuwe gerechten kan bedenken, lukt me dat met bakken eigenlijk nooit. Ik volg liever recepten. Waarschijnlijk komt dat omdat juist bakken vraagt om niet te creatief om te springen met de hoeveelheden. Goed bakken vereist perfectionisme en het tot op de letter nauwkeurig volgen van een recept en de hoeveelheden. Ik ben daar niet zo goed in. Zo zijn er een aantal recepten waar ik me ver van houd en die je dus niet zo snel op dit blog zult vinden. Ik zal niet zo snel heel ingewikkelde taarten of cakes maken. Zelf karamel maken staat ook nog steeds op mijn to-cooklijstje, maar ik vind het doodeng. Hete suiker, niet roeren en wachten… dat is niet aan mij besteed. Daarom heeft het ook zo lang geduurd voordat ik zelf dulce de leche maakte. Deze dikke karamel is zo ontzettend lekker en veelzijdig en, in tegenstelling tot karamel gemaakt van suiker en room, heel makkelijk te maken. Ik kreeg deze tip al enkele jaren geleden, maar toen had ik geen oven. Nu ik bij ‘de man’ woon heb ik een grote oven tot mijn beschikking en maak ik best vaak dulce de leche. Enjoy!

Wat heb je nodig om deze dulce de leche te maken?

* afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt maken: 1 of 2 blikjes gecondenseerde melk

Hoe maak je deze heerlijk dikke karamelspread?

Kies twee ovenschalen uit. De een moet geheel in de andere passen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Giet het blik gecondenseerde melk leeg in de kleinste ovenschaal. Dek deze schaal af met aluminiumfolie en zet ‘m in de grotere ovenschaal. Giet water in de grootste schaal en zet de schalen in de warme oven. Wacht nu 75 minuten en check – voorzichtig! – de kleur van de karamel. Deze moet lichtbruin zijn. Is de kleur erg licht? Zet de schaal dan voor 10 minuten terug in de oven. Haal de karamel uit de oven als ‘ie de gewenste kleur heeft gekregen. Laat afkoelen.

Dulce de leche

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen