Oviebollen met chocola en dulce de leche

22 dec 2016 | Zoet

Voor Koopmans en Brenda van Brenda Kookt mocht ik dit nieuwe product testen. Oviebollen, oliebollen uit de oven. Voor iedereen die liever geen oliebollen uit frituurvet eet en een (iets) gezonder alternatief wilt eten of maken. Oviebollen maak je, zoals de naam al zegt, in de oven en je kunt de mix zelf aanvullen als je zelf wil.

‘De man’ en ik waren erg nieuwsgierig naar deze nieuwe aanwinst. We zijn allebei geen fan van oliebollen. Hij zonder reden, ik omdat ik in een ver verleden ooit bij een bakker werkte en vlak voor Oud & Nieuw zo’n 2000 oliebollen in moest pakken. Ik ruik die geur nog steeds – bah. We zijn dus misschien niet de meest geschikte proefpersonen, maar wat we niet hebben aan voorliefde voor oliebollen maken we goed met onze nieuwsgierigheid 🙂 We besluiten om de oviebollen wat aan te kleden met heerlijke dulce de leche en chocola. Gewoon omdat het kan.

Ons oordeel? Echte fans van oliebollen in het algemeen zullen we nooit worden. Daarom is het een voordeel dat je met de oviebollen snel klaar bent en ze zelf thuis kunt maken. De smaak is echt de smaak van oliebollen en met de dulce de leche en de chocola zijn ze net iets luxer dan ‘gewone’ oliebollen. Helaas zakte bij ons de vulling erg naar de bodem omdat het beslag voor de oviebollen erg dun is – jammer, want dat ging ten koste van de luchtigheid van de oviebollen.

Ons advies? Maak oviebollen als je een (iets) gezonder alternatief wil voor de normale oliebollen en als je snel klaar wil zijn en geen vieze oliegeur in je huis wil. Wil je iets toevoegen? Zorg er dan voor dat het een niet te zware vulling is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de dulce de leche uit onderstaand recept niet aan het beslag toe te voegen, maar om het over de oliebollen te gieten na het bakken. Enjoy!

oviebollen JoorKitchenOviebollen JoorKitchen

Wat heb je nodig voor 12 oviebollen?

 • 1 pak Koopmans oviebollen
 • 75 gram chocoladechips
 • 50 gram dulce de leche
 • poedersuiker
 • 12 eetlepels zonnebloemolie
 • boter om de muffinvormpjes in te vetten
 • bloem om de muffinvormpjes in te bloemen
 • muffinvorm voor 12 muffins

Oviebollen JoorKitchen

Hoe maak je deze oliebollen uit de oven?

1. Mix 250 ml handwarm water met de gist uit het pak Koopmans oviebollen.

2. Voeg vervolgens de oviebollenmix toe. Mix 1 minuut op hoge snelheid en zet de kom vervolgens weg met wat vershoudfolie eroverheen. Laat het beslag 30 minuten rijzen op een warm(ere) plaats.

3. Vet de muffinvorms in met wat boter (op het pak staat olie, maar dat werkte niet zo goed bij mijn oviebollen). En strooi vervolgens in iedere muffinvorm een beetje bloem. Draai de gehele vorm rond zodat de bloem zich over de muffinvormpjes verspreidt. Tik de muffinvorm op z’n kop een of twee keer op het werkblad zodat de overtollige bloem eruit komt.

4. Verwarm de oven voor op 200 graden.

5. Haal de vershoudfolie van de beslagkom en roer de chocoladechips door het beslag. Doe dit voorzichtig en vooral niet te veel, je wil de lucht niet uit het beslag slaan.

6. Schep 1 eetlepel beslag in ieder muffinvormpje. Doe daar een theelepel dulce de leche op. Schep er vervolgens weer een eetlepel beslag op of zoveel tot het beslag op is.

7. Schep een eetlepel zonnebloemolie op iedere oviebol.

8. Zet de muffinvorm op een rek net iets onder het midden van de oven. Bak de oviebollen in 20 minuten bruin en gaar.

9. Stort de oliebollen uit de oven op een rek en laat ze afkoelen of eet ze warm op.

oviebollen JoorKitchenOviebollen JoorKitchen

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

2 Reacties

  • JoorKitchen

   Wat leuk om te lezen dat je de oviebollen zelf ook gemaakt hebt 🙂

Een reactie versturen