Pepernotencheesecake

1 dec 2015 | Zoet

Jawel, het is zover. Ik ben jarig. Of, als je deze post op 1 december leest, ik ben morgen jarig. De tijd gaat snel, het voelt alsof het gisteren was dat ik 30 werd, maar dat is toch inmiddels ook alweer wat jaartjes geleden. Ik kijk terug op een mooi jaar dat vervelend begon, maar dat in een stijgende lijn eindigt. Een jaar geleden was ik moe, heel moe. Van alles wat er gebeurd was en gebeurde, van de weinige controle die ik erover had. De maanden na mijn verjaardag waren bij vlagen lastig, maar steeds meer kreeg ik grip op wat ik wilde en waar ik naartoe wilde.

Halverwege het afgelopen jaar durfde ik – na denk ik wel jaren wikken en wegen – te starten met dit blog en schreef ik me in voor een communicatieopleiding (waarvan ik hopelijk nog voor de kerst hoor of ik die goed afgerond heb). Dat gaf de broodnodige uitdaging. Ook was het een jaar vol mooie gesprekken, belevenissen en ontwikkelingen. En het mooiste was toch wel dat ik tante werd van het allerliefste mannetje ter wereld.

En nu gaat alweer mijn 34e levensjaar in. Ik ben heel benieuwd wat dit jaar weer gaat brengen 🙂 In ieder geval staat vandaag deze heerlijke pepernotencheesecake op het blog, waarvan al veel mensen me inmiddels om het recept gevraagd hebben. Ik moest er even aan sleutelen, maar inmiddels ie ‘ie helemaal naar de zin. Ik hoop dat jullie ‘m lekker vinden. Enjoy!

Wat heb je nodig voor deze heerlijke pepernotencheesecake?

* 100 gram speculaas
* 70 gram boter
* 300 ml slagroom
* 100 gram dikke kwark
* 200 gram monchou
* 1/2 vanillepeul
* 50 gram suiker
* 100 gram pepernoten
* 1 portie karamelsaus (optioneel)
* 30 gram geschaafde amandelen

Hoe maak je deze goddelijk lekkere pepernotencheesecake?

Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem. Maal in de tussentijd de speculaas in een keukenmachine klein. Geen keukenmachine? Doe dan de speculaas in een afsluitbaar plastic zakje en sla er flink op met een pan. Vet een springvorm van 20 cm in met boter.

Mix de gesmolten boter en speculaas en doe de mix in de springvorm. Druk de speculaasmix met een lepel plat op de bodem van de springvorm. Zorg dat de koekbodem overal even dik is. Zet vervolgens de springvorm minimaal een half uur in de koelkast. Echt doen, want als je net zo ongeduldig bent als ik ben, dan eindig je dus met een uit elkaar knallende cheesecakebodem 😉

Mix de monchou met de kwark los in een kom. Roer er volgens het merg uit de vanillepeul doorheen. Klop de slagroom lobbig. Mix er vervolgens ook de suiker doorheen. ‘Vouw’ vervolgens de slagroom door de monchou-kwarkmix en zet de kom kort in de koelkast.

Sla of mix de pepernoten vervolgens klein. Zorg dat je niet te kleine en niet te grote stukken ervan maakt. Roer nu de stukjes pepernoot door de slagroom-monchou-kwarkmix. Stort de mix in de springvorm met de speculaasbodem en zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Maak in de tussentijd de karamelsaus en giet deze over de cheesecake vlak voordat je ‘m gaat serveren. Maak af met lichtjes in een droge pan gebakken amandelschaafsel.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen