Shortbread cookies

24 dec 2015 | Zoet

Eigenlijk maak ik nooit koekjes, ik ben nu eenmaal niet zo’n bakker. Maar deze kerstdagen maak ik een kleine uitzondering. Niet omdat ik zo’n zin heb om koekjes te bakken, maar omdat dit me een originele manier leek om jullie een fijne kerst te wensen! Deze shortbread cookies vind ik namelijk de ultieme kerstkoekjes 🙂 Ze zijn heel simpel te maken met slechts een handjevol ingrediënten en ik ken weinig mensen die dit soort koekjes niet lekker vinden. Snel maken dus 🙂 Enjoy!

Wat heb je nodig voor ongeveer 20 koekjes?

* 180 gram boter op kamertemperatuur
* 75 gram poedersuiker
* 1 theelepel vanille-extract
* 1/4 theelepel zout
* 190 gram bloem
* rasp van 1/2 mandarijn

Voor de icing
* 100 gram poedersuiker
* 1 -2 eetlepels melk

Hoe maak je deze heerlijke koekjes?

Start met het in de keukenmachine zacht laten draaien van de boter. Is de boter goed luchtig? Voeg dan de poedersuiker toe. Wacht tot de suiker helemaal is opgenomen door de boter en voeg dan de vanille-extract en het zout toe. Wacht weer totdat dit is opgenomen en voeg dan het mandarijnrasp en de bloem toe. Laat de keukenmachine een paar minuten draaien totdat alles helemaal is opgenomen.

Leg een stuk bakpapier op je werkblad en bestrooi dit en je handen met een beetje bloem, de mix is erg plakkerig! Haal de mix uit de kom en meng ‘m met je handen nog een minuutje door totdat het een geheel is. Sla de bal dan plat tot een platte schijf van ongeveer 15 bij 15 cm en vouw het bakpapier eromheen. Leg de mix dan een uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de mix uit de koelkast en rol ‘m met een deegroller uit tot een plak van ongeveer 1/2 cm dik. Gebruik een koekjesvorm om koekjes uit de plak te steken. Leg ze op het bakpapier.

Gebruik een vork om in ieder koekje minimaal 3 keer gaatjes te prikken, zodat de koekjes lekker bros blijven tijdens en na het bakken. Zet dan de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 15 – 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen.

Maak in de tussentijd de icing door de poedersuiker te mengen met de melk. Zorg dat je een dik papje krijgt, maar voeg eventueel nog een mini-scheutje melk toe als het papje te dik wordt. Breng de icing aan op de (geheel!) afgekoelde koekjes en laat even opstijven.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

4 Reacties

  1. Hosting

    Delicious shortbread logs with chocolate chips in the cookie and dipped in chocolate and nuts on the end.

  2. Hosting

    Delicious shortbread logs with chocolate chips in the cookie and dipped in chocolate and nuts on the end.

Een reactie versturen