Speltkoeken met chocola

23 feb 2022 | Zoet

Nu ik sinds november een echte kantoorbaan heb en dus – zoals half Nederland – van 9 tot 5 werk, heb ik ook een veel duidelijke eetritme gekregen. Voorheen moest ik – snel, snel, snel – iets makkelijks naar binnen proppen tussen het geven van colleges en het rennen van lokaal naar lokaal door. Tegenwoordig heb ik om 12 uur lunchpauze (iedere dag!) en lunch ik met heel veel collega’s aan een lange tafel in de kantine. En niet mee-eten is zelfs bijna niet mogelijk, ik word bijna van mn stoel getrokken om 2 voor 12 😉 Maar regelmatig lunchen betekent ook op een veel regelmatiger tijd trek krijgen in een tussendoortje. En laat ik daar nu dit fijne recept voor speltkoeken voor hebben gevonden.

Meestal neem ik een Nakd-reepje of wat fruit met noten als tussendoortje. En ook iets te regelmatig heb ik veel zin in een bakje chips, wat (oude) kaas of doe ik een rondje langs de automaten op mijn werk 🙂 Dus besloot ik zelf maar weer eens iets te maken en dat werden deze speltkoeken. Supermakkelijk om te maken en – ondanks dat er nauwelijks zoetigheid inzit – lekker zoet en een prima tussendoortje. Dus neem ik sindsdien met enige regelmaat een speltkoek mee naar mn werk. Probeer zelf maar, ze zijn heerlijk!

speltkoeken1

Wat heb je nodig voor ongeveer 12 speltkoeken?

  • 200 gram (bio-)speltmeel
  • 120 gram boter
  • 3 eetlepels agavesiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • handje rozijnen, geweld
  • 50 gram pure chocolade, in kleine stukjes

speltkoeken2

Hoe maak je deze lekkere koeken?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Doe vervolgens het meel en de boter samen met de agavesiroop in een keukenmachine en mix tot een deegbal. Is de mix wat droog? Voeg dan een klein beetje extra boter toe.

3. Roer vervolgens de rozijnen en de chocola door het deeg.

4. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 1/2 centimeter dikte. Snijd daarna met een mes rechthoekjes uit de plak deeg. Meer zin in rondjes? Rol dan het deeg op tot een cilinder en leg ‘m – verpakt in bakpapier – even in de vriezer. Snijd er vervolgens schijven van.

5. Leg de koekjes met enige ruimte ertussen op de bakplaat. Bak de speltkoeken dan in 20 minuten gaar.

6. Laat de speltkoeken wel even afkoelen, ze zijn erg bros en vallen snel uit elkaar als je ze te snel van de bakplaat afhaalt.

Eet de koeken lauwwarm of bewaar ze in een afgesloten trommel totdat je ze op gaat eten.

speltkoeken3speltkoeken4

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

2 Reacties

Een reactie versturen