Gezonde, suikervrije energierepen

19 mrt 2016 | Ontbijt, Zoet

Ik ben een gigantische snoeperd. Het liefst ‘snaai’ ik de hele dag door. Niet zo handig natuurlijk en zeker niet gezond. Een echte ‘fitgirl’ zal ik daarom ook nooit worden. Dat betekent echter niet dat ik helemaal niet oplet op wat ik eet. De laatste tijd probeer ik vooral de hoeveelheid en het soort tussendoortjes te beperken en te kiezen voor gezondere alternatieven. En soms worden die alternatieven me letterlijk aangereikt.

Deze gezonde energiebars proefde ik een tijdje geleden op mijn werk. Mijn collega had ze van thuis meegenomen en ik mocht proeven. Ze bekende dat ze deze suikervrije energierepen inmiddels al tig keren gemaakt had en dat zelfs haar kinderen er helemaal dol op zijn. En ze had gelijk. Deze repen smaken zowel heel gezond als lekker en dat er, op de agavesiroop na, niets zoets in verwerkt zit haal je er niet meteen uit.

Ik moest deze repen natuurlijk namaken. En omdat het recept me wel bevalt, staat het vandaag voor jullie op het blog. Enjoy!

Wat heb je nodig voor een stuk of 10 energierepen?

* 4 rijpe bananen
* 100 ml agavesiroop
* 150 gram havermout
* 100 gram Brinta
* 4 eetlepels muesli
* 1 eetlepel kaneel
* snufje zout

Wat je verder zelf lekker vindt, ik gebruikte:
* handje rozijnen
* 50 gram pecannoten, gesneden
* klein handje chiazaadjes

repen2

Hoe maak je deze lekkere energiebars?

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de bananen samen met de agavesiroop in een blender of keukenmachine en blend of mix totdat je een mousse hebt gekregen. Schep deze mousse in een kom.

Roer de havermout, de Brinta, de muesli met de kaneel en het snufje zout door de bananenmix. Het mengsel wordt als het goed is steeds taaier, dat is ook de bedoeling.

Nu kun je nog toevoegen wat je zelf lekker vindt, denk aan rozijn, cranberries, soorten noten, kokossnippers of cacaonibs. Voeg ongeveer in totaal een hand of 3 aan extra’s toe. Ik voegde rozijnen, pecannoten en chiazaadjes toe.

Bekleed een browniebakvorm met bakpapier. Schep het mengsel in de vorm en druk het plat. Bij mij ging dat met de handen het meest makkelijk. Zorg dat je het mengsel gelijk verdeelt over de bakvorm.

Zet nu de bakvorm minimaal 1,5 uur in de oven. Draai de temperatuur halverwege terug naar 100 graden. Houd de bars goed in de gaten, zodat ze niet te bruin worden.

Haal de bakvorm na 1,5 uur uit de oven en laat afkoelen. Stort daarna op een rooster en laat helemaal afkoelen. Snijd daarna in repen zo groot als je ze zelf lekker vindt. Ik bewaar de repen in de vriezer en neem er steeds een of twee mee als ik ’s morgens van huis ga. In de middag zijn ze dan heerlijk om op te eten 🙂

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen