Vegan karamelsaus

12 jul 2016 | Zoet

Enkele weken geleden was ik bij de officiele lancering van Swedish Glace, van oorpsrong Zweeds vegan en glutenvrij ijs. Een van de weinige echt romige ijssoorten die mensen met een glutenallergie of met de wens glutenvrij te eten kunnen eten. Gemaakt van soja. Ik maakte op de lancering van dit ijs kennis met enkele medefoodbloggers – erg gezellig! – en leerde er meer over hoe vervelend het kan zijn om coeliakie te hebben. Dit ijs is dus voor sommige mensen echt een uitkomst.

Swedish Glace

Tijdens de lancering maakte ik ook kennis met Marike van Oh.My.Pie!. Zij gaf op deze bijeenkomst een workshop over hoe je van roomijs een waar feestje op je bord kunt maken. Ze maakte een mango-swirl (jammie!) een taartje met frambozenijs (lekker!) en haar variant op Cookie Dough-ijs van Ben & Jerry’s. Van die laatste waren de meeste aanwezige bloggers meteen fan. Ik ook. Wat een fijne combi! Ik besloot – op aanwijzingen van Marike zelf – nog die dag erna een eigen variant te maken: Snickers-ijs! Het recept daarvoor vind je binnenkort op het blog 🙂

Swedish Glace

Omdat ik heel graag mijn Snickers-ijs vegan en glutenvrij wilde proberen te houden (het ijs zelf is dat immers ook), bedacht ik dat het tijd was om vegan karamelsaus te maken. Ik maakte al eens eerder karamelsaus, maar een vegan-variant maakte ik nog niet eerder. Ik liet me daarom graag inspireren door dit recept . En het resultaat? Net zo lekker als niet-vegan karamelsaus. Echt waar! Probeer maar 🙂 Enjoy!

vegan karamelsaus

Wat heb je nodig voor vegan karamelsaus?

 • 1 blikje volle kokosmelk (dus niet de light-variant)
 • 200 gram (kokos)suiker
 • 1/4 theelepel zout

Hoe maak je deze homemade karamelsaus?

1. Doe de kokosmelk, de suiker en het zout samen in een steelpannetje. Roer goed door.

2. Zet het pannetje op laag vuur en verwarm de karamelsaus in wording totdat deze kook.

3. Kook de karamelsaus 15 minuten op zacht vuur. Zet het steelpannetje eventueel op een warmhoudplaatje als het te hard gaat.

4. Laat de karamelsaus afkoelen en zet ‘m na afkoelen even in de koelkast. Je zult zien dat de saus naarmate ‘ie koeler wordt steeds dikker wordt. Vind je het nog niet de juiste dikte? Kook de karamelsaus dan nog iets langer.

vegan karamelsaus

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

2 Reacties

 1. Sandra

  Ziet er goed uit, alleen hoeveel ml kokosmelk zit er in het blikje dat jij gebruikt? De inhoud varieert hier namelijk van 200 ml tot 400 ml afhankelijk van het merk.
  Alvast heel erg bedankt voor je reactie. 🙂

 2. Sandra

  Ziet er goed uit, alleen hoeveel ml kokosmelk zit er in het blikje dat jij gebruikt? De inhoud varieert hier namelijk van 200 ml tot 400 ml afhankelijk van het merk.
  Alvast heel erg bedankt voor je reactie. 🙂

Een reactie versturen