Zelfgemaakte pepernoten met cayennepeper

14 nov 2015 | Zoet

Jeej! Sinterklaas is weer in het land. Ik vind de Sinterklaastijd – met Zwarte, gekleurde of witte Pieten – de leukste tijd van het jaar. De avonden die langer worden, de spanning voorafgaand aan Sinterklaasavond, het samen cadeautjes uitpakken en de voorpret van suprises en gedichten maken, I love it! Dit jaar vieren we het gelukkig weer, voor het eerst samen met mijn kleine neefje. Waarschijnlijk slaapt hij overal doorheen, maar stiekem hoop ik dat hij het een beetje mee zal maken en ik aan z’n glimmende oogjes kan zien wat een fijne tijd dit voor kinderen is. En ja, ik geniet er ook volop van 😉

Ik maakte daarom deze pepernoten voor volwassenen, omdat er al genoeg snoepgoed voor kids is en ik dat enorme zoete vaak ook al wel een beetje zat word. Daarom bevatten deze pepernoten wat extra pit in de vorm van cayennepeper en zwarte peper. Die smaken proef je achterop je tong nadat je de pepernoot al hebt doorgeslikt, heerlijk! Probeer maar eens 🙂 Enjoy!

PS Ik weet dat de eeuwige discussie is of dit nu peper- of kruidnoten zijn en dat ik deze ‘noten’ volgens de traditie kruidnoten zou moeten noemen. Ik doe daar niet aan, voor mij zijn het allemaal pepernoten. Zo. (;-) )

Wat heb je nodig voor een flinke hoeveelheid van deze pepernoten?

* 250 gram zelfrijzend bakmeel
* 125 gram donkerbruine basterdsuiker
* 100 gram zachte boter
* 3-4 eetlepels melk
* 1 theelepel gemberpoeder
* 1 theelepel kaneel
* 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
* 1/4 theelepel zwarte peper
* 1/4 theelepel cayennepeper
* snuf zout

Hoe maak je deze lekker pittige pepernoten?

Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Zeef de bloem boven een kom, samen met de verschillende kruiden. Voeg vervolgens de suiker, de boter en de melk toe en kneed de mix met de hand of met de keukenmachine totdat het een consistent geheel is. Vorm kleine balletjes (formaat kleine knikker) of – als je dat lekker vindt – grotere balletjes (formaat euromunt) en leg ze met enige afstand van elkaar op de bakplaat.

Schuif, als je bakplaat vol is, de bakplaat in de oven en bak de pepernoten in 20 minuten gaar in de oven. Laat ze erna afkoelen op een rooster.

DSC_7438

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen