Zelf ricotta maken

20 jul 2016 | Tips & tricks

Homemade ricotta, ik had nooit gedacht dat dat kon. Maar wat blijkt? Zelf ricotta maken is dus echt heel erg makkelijk 🙂 En de meeste ingrediënten voor ricotta heb je zelf al in huis! En zo niet, dan heeft iedere supermarkt de benodigde spullen in veelvoud staan. Ik maakte laatst voor het eerst zelf ricotta en ik geloof dat ik nooit meer anders wil.

Ik hoorde laatst van een kennis dat zij zelf altijd ricotta maakte en dat maakte me nieuwsgierig. Ik besloot het dus zelf thuis uit te proberen en stond versteld van het resultaat. Vergeleken bij de homemade ricotta smaakt de ricotta uit de winkel echt veel te stroef, te fabriekerig en te zout. Ik wil dus niet anders meer 🙂 Ik ben benieuwd of jij dat na het maken van dit recept ook zult hebben. Laat het me weten in de comments. Enjoy!

zelf ricotta maken

Wat heb je nodig voor een fikse bak homemade ricotta?

  • 2 liter volle melk
  • 360 ml slagroom
  • 50 ml citroensap
  • 1 theelepelzout

homemade ricotta

Hoe maak je zelf ricotta?

1. Doe de volle melk en de slagroom bij elkaar in een pan. Roer rustig door.

2. Roer het zout door de melk-slagroommix.

3. Zet de pan op laag, klein vuur. Je moet ervoor zorgen dat je mix niet kookt en een temperatuur van 90 graden krijgt. Dat duurt ongeveer 15-30 minuten. Je kunt voor deze stap het best een keukenthermometer gebruiken. Heb je die niet? Dan werkt dit geheugensteuntje: vormt zich een vel op je mix? Dan is je mix ongeveer 80 graden. Roer de ricotta-in-wording wel regelmatig door.

4. Bij 90 graden vormen zich kleine bubbeltjes langs de rand. Zet het vuur uit als je mix deze temperatuur heeft behaald.

5. Voeg dan het sap van de citroen(en) toe. Roer goed door.

6. Heel belangrijk: laat nu de mix staan! Roer niet, doe er helemaal niets mee. Wacht zo’n 15-20 minuten.

7. Zet in de tussentijd een grote bak neer met daarin een fijne zeef en daaroverheen kaasdoek of – als je dat niet hebt – een schone keukenhanddoek van linnen of van ander grootmazig materiaal.

8. Schenk de bijna- ricotta in de met doek bedekte zeef en laat dit staan. Druk af en toe het water door de keukenhanddoek, maar pas op! De mix is heet.

9. Laat de ricotta ongeveer een uur uitlekken totdat bijna al het water uit de mix gelopen is. Je hebt nu zelf ricotta gemaakt!

10. Serveer de ricotta op toast met wat zout, peper en olijfolie of maak er heel andere leuke dingen van 🙂

homemade ricotta

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

12 Reacties

  1. Anhilde

    Wat een goed idee, ik ga dit zeker proberen! Enig idee of je van deze grote hoeveelheid een gedeelte zou kunnen invriezen voor later gebruik? Dank voor het recept!

    • JoorKitchen

      Hi Anhilde, wat fijn om te horen dat je zelf ricotta gaat proberen te maken 🙂 Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Ik twijfel of je de ricotta zelf in kunt vriezen, mijn ervaring is dat zachte kazen (waar ricotta onder valt) niet lekker ontdooien. Dat heeft te maken met de hoge vochtigheid van de kaas.
      Wat je wel kunt doen, is het recept halveren 🙂 Dus 1 liter volle melk, 180 ml slagroom, 25 ml citroensap en een halve theelepel zout. Ik denk dat dat ook moet lukken!

  2. Anhilde

    Wat een goed idee, ik ga dit zeker proberen! Enig idee of je van deze grote hoeveelheid een gedeelte zou kunnen invriezen voor later gebruik? Dank voor het recept!

    • JoorKitchen

      Hi Anhilde, wat fijn om te horen dat je zelf ricotta gaat proberen te maken 🙂 Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Ik twijfel of je de ricotta zelf in kunt vriezen, mijn ervaring is dat zachte kazen (waar ricotta onder valt) niet lekker ontdooien. Dat heeft te maken met de hoge vochtigheid van de kaas.
      Wat je wel kunt doen, is het recept halveren 🙂 Dus 1 liter volle melk, 180 ml slagroom, 25 ml citroensap en een halve theelepel zout. Ik denk dat dat ook moet lukken!

  3. Anhilde

    Dank je wel voor je antwoord!
    Ja, ik vermoed ook dat de structuur niet zo geschikt voor invriezen. Ik ga gewoon eerst eens de helft maken. Wie weet is het zo lekker dat ik de volgende keer toch het dubbele wil maken ? En wat weggeven is ook altijd leuk. Ik geef vaak zelfgemaakte presentjes en ricotta is weer eens iets anders ☺

  4. Anhilde

    Dank je wel voor je antwoord!
    Ja, ik vermoed ook dat de structuur niet zo geschikt voor invriezen. Ik ga gewoon eerst eens de helft maken. Wie weet is het zo lekker dat ik de volgende keer toch het dubbele wil maken ? En wat weggeven is ook altijd leuk. Ik geef vaak zelfgemaakte presentjes en ricotta is weer eens iets anders ☺

  5. Anhilde

    Hoi, wil je even laten weten dat ik me -eindelijk- aan de ricotta gewaagd heb 🙂
    Hij is prima gelukt en smaakt heerlijk!
    Deze keer de helft van het recept gemaakt om te proberen. Daar hield ik, door ’t vochtverlies, één flinke kom van over, maar ik zie het al gebeuren dat ie zó op is dus volgende keer de dubbele hoeveelheid! Dit recept is een echte aanwinst, nogmaals bedankt!

    • JoorKitchen

      Wat gaaf om te horen 🙂 Thanks dat je me dat nog laat weten! En deze ricotta gaat bij ons ook snel op, dus snap helemaal dat je een volgende keer het hele recept maakt 🙂 ! Ik zet binnenkort ook nog wat recepten met ricotta online, dan gaat die hoeveelheid vast helemaal snel op 😉

  6. Anhilde

    Hoi, wil je even laten weten dat ik me -eindelijk- aan de ricotta gewaagd heb 🙂
    Hij is prima gelukt en smaakt heerlijk!
    Deze keer de helft van het recept gemaakt om te proberen. Daar hield ik, door ’t vochtverlies, één flinke kom van over, maar ik zie het al gebeuren dat ie zó op is dus volgende keer de dubbele hoeveelheid! Dit recept is een echte aanwinst, nogmaals bedankt!

    • JoorKitchen

      Wat gaaf om te horen 🙂 Thanks dat je me dat nog laat weten! En deze ricotta gaat bij ons ook snel op, dus snap helemaal dat je een volgende keer het hele recept maakt 🙂 ! Ik zet binnenkort ook nog wat recepten met ricotta online, dan gaat die hoeveelheid vast helemaal snel op 😉

Een reactie versturen