Italiaans breekbrood (& actie Brood op de Plank)

1 dec 2016 | Avondeten, Borrel

Oeh, de feestmaand is begonnen! Sinterklaas, mijn verjaardag (de allerbelangrijkste natuurlijk ;-)), Kerst en Oud & Nieuw en dat allemaal in 1 maand. Het kan niet op! Ik hoop van harte dat jullie allemaal de komende maand doorbrengen met familie en in luxe en weelde. Veel cadeautjes, lekker eten en goede wijnen (of andere drank). Helaas zijn er ook mensen in Nederland voor wie de feestmaand niet overwegend een feestelijke maand is. Bijvoorbeeld omdat ze moeten rondkomen van een minimuminkomen.

Enige tijd geleden werd ik benaderd door de mensen van Van Stoer Hout. Zij vroegen aandacht voor hun actie Brood Op De Plank – een actie waarbij ze de opbrengsten van een speciaal ontwikkelde broodplank direct overmaken naar de Voedselbank. Voor die organisatie zijn altijd alle bijdragen welkom, maar natuurlijk helemaal in een feestmaand als de maand december. Wat houdt de actie in? Je koopt een broodplank voor in de zak van Sinterklaas of voor onder de kerstboom en van de 15 euro die je ervoor betaalt, gaat minimaal 5 euro naar de Voedselbank. Wat ik niet wist, is dat je met dat bedrag al minimaal 1 gezin een voedselpakket bezorgt. Ik was daarom meteen enthousiast. Niet veel later ontving ik de plank van Brood op de plank om jullie te laten zien om wat voor plank het gaat.**

Omdat ik denk dat iedereen tijdens de feestdagen een lekker recept voor bij de borrel of het diner kan gebruiken en ik ook geloof dat dat soort recepten niet heel veel hoeven te kosten, bedacht ik dit recept voor Italiaans breekbrood. Heel erg lekker, niet duur en een feestje op tafel. Gewoon proberen dus! En ik wens jullie sowieso allemaal een heel mooie feestmaand toe. Enjoy!

** ik ontving de plank gratis, maar maakte zelf 15 euro over naar Voedselbanken Nederland. Wil je dat ook doen? Dan kan dat via deze link.

Van Stoer Hout

Wat heb je nodig voor 1 breekbrood?

Voor het deeg

 • 120 gram bloem (kies bij voorkeur 001-bloem)
 • 75 ml handwarm water
 • 1.2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel gedroogd gist
 • 1/4 theelepel suiker
 • 1/2 eetlepel olijfolie

Voor de vulling

 • 1 bol mozzarella, in halve maantjes gesneden
 • 1 tomaat, in halve maantjes gesneden
 • 1 bakje basilium* (15 gram)
 • 3 – 5 eetlepels olijfolie
 • zeezout

* budgetoplossing: gebruik gedroogde basilicum

Breekbrood

Hoe maak je dit lekkere Italiaanse breekbrood?

1. Doe de ingrediënten voor het deeg in een mengkom. Zorg dat je zout, suiker en gist gescheiden houdt.

2. Maak een kuiltje en schenk de eetlepel olijfolie in het kuiltje. Voeg daarna ook het water toe.

3. Roer door met een spatel en gebruik verder de keukenmachine of je handen om het deeg te kneden. Kneed minimaal 10 minuten (of laat de keukenmachine dat doen). Wil je testen of het deeg klaar is? Trek dan met je vingers een vliesje van het deeg. Scheurt het niet en kun je er een dun vliesje van trekken? Dan is het deeg klaar.

4.Laat het deeg minimaal 1 uur reizen in een kom die je hebt ingevet met wat olie totdat het in volume is verdubbeld.

5. Kneed het deeg na het rijzen nog een keer door. Vorm er een stokbroodvorm van.

6. Leg het deeg nog een half uurtje weg om nog wat verder te rijzen.

7. Maak in de tussentijd basilicumolie door in een keukenmachine of in een vijzel de basilicum te mixen met de olijfolie. Breng op smaak met zeezout.

8. Verwarm de oven voor op 250 graden.

Breekbrood afbak

9. Knip met een keukenschaar of snij met een mes 8-10 sneetjes in het deeg. Zorg dat je niet helemaal tot de bodem doorsnijdt of -knipt.

10. Steek in iedere snee een schijfje tomaat en een schijfje tomaat.

11. Strijk met een kwast de basilicumolie over het brood. Leg het brood 10 – 12 minuten in de voorverwarmde oven totdat het brood bruin is en de kaas gesmolten. Eet het brood meteen op.

BreekbroodBreekbrood

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen