Luxe borrelplank met vega-bitterballen

1 okt 2019 | Borrel

Borrelen doen we hier thuis met regelmaat. Lekkere dingen op een plankje, een fijne combinatie maken en smullen maar! De eerlijkheid gebiedt zelfs te zeggen dat we in het weekend soms een borrelplank op tafel zetten als een soort diner. Lekker voor de televisie. Je leeft tenslotte maar 1 keer, niet :)? En de borrelplanken die ik maak zijn grotendeels vegetarisch, bevatten altijd iets van (excuus)groente en zijn lekker divers. Dus toen Kwekkeboom Oven & Airfryer mij vroeg of ik hun nieuwste lekkernij wilden proberen, de VEGA bitterbal, was ik uiteraard meteen enthousiast. Tijd voor deze luxe vegetarische borrelplank!

Ik koos voor een combinatie van herfstige smaken met als gemene deler de rozemarijn (je weet wel, dat kruid dat ook in mijn nieuwe logo zit – al gespot?). Je vindt deze groene smaakmaker terug in de kruidenboter, de black ginger en eventueel kun je ‘m ook toevoegen aan de gebakken champignons. Verder vind je heerlijke kaashapjes met honing en espressopoeder en de ster van de show, de Kwekkeboom Oven & Aifryer VEGA bitterbal, terug op mijn borrelplank. Van die laatste ben ik inmiddels fan: heerlijke, goedgevulde en kruidige bitterballen die ‘de man’ bijna niet van echt vond te onderscheiden. En makkelijk gemaakt in de oven! Ideaal, kun je tijdens de oventijd de rest van je borrelplank samenstellen! Ik zeg doen!

luxe vegetarische borrelplank

Wat heb je nodig voor deze luxe vegetarische borrelplank met de VEGA bitterbal?

Voor de bitterballen

 • 1 zakje Kwekkeboom Oven & Airfyrer VEGA bitterballen
 • mosterd

Voor de kruidenboter

 • 150 gram kruidenboter
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 1 teentje knoflook
 • afbakbrood
 • peper en zout

Voor de knoflookchampignons

 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 teentje knoflook
 • verse peterselie
 • peper en zout

En verder:

luxe vegetarische borrelplankluxe vegetarische borrelplank

Hoe stel je deze vegetarische borrelplank samen?

1. Voor de kruidenboter: laat de kruidenboter op kamertemperatuur komen. Pers of snijd het teentje knoflook klein. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd ze zo klein mogelijk. Meng dan de zachte roomboter met de rozemarijn en de knoflook en breng op smaak met flink wat peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast. Snijd het brood in stukjes en bak het eerst af indien nodig.

2. Voor de kaas met honing en espresso: snijd de kaas in blokjes en doe de honing en espresso ieder in een apart kommetje. Zet weg tot gebruik.

luxe vegetarische borrelplank

3. Voor de black ginger: zet voor iedere persoon aan tafel 1 espresso en laat afkoelen. Als je de borrelplank serveert, schenk je de glazen in met ginger ale, voeg je een takje rozemarijn toe en schenk je vervolgens 1 espresso per persoon in het glas.

4. Voor de bitterballen: bereid de bitterballen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zorg dat je de bitterballen afbakt kort voordat je de borrelplank gaat serveren, dan zijn de bitterballen het lekkerst. Nog een tip: laat ze na het bakken in de oven nog 2 minuten liggen buiten de oven, dan zijn ze daarna op hun lekkerst!

5. Voor de champignons: Snijd de kastanjechampignons met steel in kwarten. Verwarm een koekenpan met olie op middelhoog vuur en bak de champignons in 6-7 minuten goudbruin en gaar. Voeg 1 minuut voor het eind van de baktijd het fijngesneden of geperste knofookteentje toe. Breng de champignons op smaak met peper en zout en bestrooi ze met verse peterselie.

Serveer je luxe vegetarische borrelplank op een mooie plank of op een mooi bord. Borrelze!

luxe vegetarische borrelplank

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen