Aardappel anders: aardappelpuree

16 dec 2016 | Avondeten, Feestdagen, Vegetarisch

Bij een luxe (kerst)diner kan de aardappelpuree niet ontbreken vind ik. Toch staat puree niet zo vaak bij ons op tafel. Waarom niet? Een echt lekkere, romige en niet-plakkende aardappelpuree maken is nog niet zo makkelijk vind ik. Totdat ik alle tips die ik ooit over het maken van een aardappelpuree op een rij zette en alsnog aardappelpuree maakte. Inmiddels wil ik niets anders meer.

Een goede puree is, vind ik tenminste, lekker zacht, romig en plakt niet zo vies aan je verhemelte. Ook bevat een echte puree geen klontjes en is ‘ie supergeel. Ik maak inmiddels ook graag een rustieke aardappelpuree (hoe? Vooral de aardappels niet schillen!), maar dat past toch minder bij een diner. Dit recept is precies goed. En makkelijk: je kunt de puree van tevoren maken. Enjoy!

Aardappelpuree JoorKitchen

Wat heb je nodig voor deze lekkere aardappelpuree voor 4 personen?

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 eetlepel zeezout
  • 100 – 200 ml volle melk
  • 1 theelepel mosterd
  • 50 gram roomboter
  • peper
  • verse kervel

Aardappelpuree JoorKitchen

Hoe maak je deze puree?

1. Schil de aardappelen en doe ze in een pan met water. Zorg dat de aardappelen goed onder water staan.

2. Doe de eetlepel zout in het water van de aardappelen. Geloof het of niet, je puree wordt lekkerder als je je aardappelen kookt in ‘zeewaterzout’ water.

3. Breng het water aan de kook en kook de aardappelen 15 minuten totdat ze helemaal gaar zijn. Giet ze af.

4. Doe meteen de boter en 100ml volle melk bij de aardappelen en stamp ze flink fijn. Voeg ook de theelepel mosterd toe.

5. Vind je de puree nog te dik? Voeg dan de overige melk in beetjes toe en check steeds of je happy bent met de consistentie.

6. Breng de puree op smaak met peper en zout.

7. Nu komt het lastiger gedeelte: je haalt de puree door een fijnmazige zeef. Dit om de allerlaatste klontjes uit de puree te halen.

8. Kijk of je na het zeven van de puree nog steeds tevreden bent met de consistentie. Voeg eventueel nog wat boter, melk of mosterd toe.

9. Bestrooi als allerlaatste de puree met de verse kervel.

aardappelpuree JoorKitchen

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen