De beste gebakken aardappels ooit

19 dec 2022 | Avondeten, Feestdagen, Vegetarisch

Ik ben gek op gebakken aardappels, dat heb ik vast al eerder tegen jullie gezegd. Mijn ideale aardappel is knapperig en bruin van buiten en zacht (maar niet droog!) van binnen. En weet je wat het fijne is? Dat effect kun je thuis ook heel makkelijk bereiken! Heel simpel, door onderstaand recept precies te volgen. En dan staan deze knisperend lekkere , beste gebakken aardappels ooit zo bij je op tafel. Bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner 🙂 Enjoy!

de beste gebakken aardappels ooit

Wat heb je nodig voor heerlijk gebakken aardappeltjes voor 2 personen?

  • 400 gram kruimige aardappelen (500 gram ongeschild), geschild
  • 1 bolletje knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 30 gram boter
  • olijfolie
  • grof zeezout
de beste gebakken aardappels ooit 2

Hoe maak je deze heerlijke aardappels?

1. Start met het voorverwarmen van de oven op 200 graden.

2. Doe de boter en een flinke eetlepel olijfolie in de ovenschaal die je wil gebruiken. Ik gebruikte een stenen variant, dat werkte prima. Laat de schaal in de oven opwarmen totdat je ‘m nodig hebt. De boter smelt dan al en gaat koken.

3. Snijd de grote aardappels in kwarten en de kleinere krieltjes in helften (afhankelijk van de grootte die je gebruikt). Doe de aardappels in een pan met koud water en een theelepel zeezout.

4. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Kook de aardappelen 7 minuten en giet ze vervolgens af. Laat de aardappels in het vergiet droogstomen en schud het vergiet af en toe door elkaar zodat de randjes van de aardappels wat rafelig worden.

5. Haal de ovenschaal uit de oven (voorzichtig!) en doe de droge aardappels in de ovenschaal. Roer de aardappels door de boter-oliemix heen zodat alle aardappels helemaal onder het vet zitten.

6. Snijd nu de bol knoflook doormidden en voeg de twee helften toe aan de ovenschaal. Voeg ook de rozemarijn toe. Zet de aardappels 50 minuten in de voorverwarmde oven. Schud de aardappels na 25 minuten nog even goed door elkaar.

7. Haal de aardappels na 50 minuten uit de oven en schep ze op een bord met daarop wat keukenpapier. Op die manier drogen de aardappels nog net iets meer uit en worden ze nog knapperiger. Bestrooi de aardappels meteen met grof zeezout, zoveel als je zelf lekker vindt.

Dien de aardappels meteen op met de bolletjes geroosterde knoflook.

de beste gebakken aardappels ooit 3
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen