Duitse vleesschotel

18 dec 2016 | Avondeten, Feestdagen

‘Of ik niet een recept voor een echt Duits vleesgerecht wilde’ vroeg mijn broertje me laatst. Dat leek me wel wat. Mijn broertje is een notoire vleeseter en goed in het maken van vleesgerechten. En laat ik dat nou net niet zijn. Dus zei ik maar wat graag je tegen het recept voor deze Duitse vleesschotel.

Een goed vleesgerecht mag – vind ik – op een gemiddelde kersttafel niet ontbreken. Zeker niet omdat veel mensen met mij dat vinden. Daarom was ik maar wat blij met de suggestie van broerlief. Zijn recept komt uit een echt Duits kookboek, waarin heel veel van dit soort gerechten staan. ‘De man’ heeft het recept gemaakt en goedgekeurd. Volgens hem is het een typisch vleesgerecht met een echte vleessaus. Dus dit is een mooi gerecht om tijdens Kerst op tafel te zetten. Probeer maar!

Duitse vleesschotel JoorKitchen

Wat heb je nodig voor deze Duitse vleesschotel voor 4 personen?

 • 1 kilo halskarbonade of procereur aan 1 stuk
 • 1 eetlepel grove mosterd
 • 1 eetlepel zout
 • 1 eetlepel peper
 • 1/4 theelepels geroosterde-paprikapoeder
 • 100 gram spekblokjes
 • 2 uien, gesnipperd
 • 125 ml kalfs- of runderbouillon
 • 2 eetlepels zure room
 • 2 eetlepels creme fraiche
 • 2 eetlepels bloem

Duitse vleesschotel JoorKitchen

Hoe maak je deze lekkere vleesschotel?

1. Dep het vlees droog met een stukje keukenpapier en bestrijk de hele karbonade met de mosterd.

2. Strooi de paprikapoeder, het zout en de peper over het ingesmeerde vlees. Laat even liggen.

3. Bak de spekjes en de uien in een hapjespan met deksel. Dit kun je op 2 manieren doen: met de deksel op de pan (dan blijven de spekjes roze en worden ze niet bruin, de uien worden dan glazig) of zonder deksel (dan worden de spekjes en de uien knapperig en bruin).

4. Haal de spekjes vervolgens uit de pan en bewaar ze in een bakje. Bak de karbonade vervolgens aan alle zijden bruin in de pan met het bakvet.

5. Voeg vervolgens de bouillon toe en leg de uien-spekjesmix op het vlees. Doe een deksel op de pan en braad het vlees in 2,5 uur op zacht vuur. Gebruik ieder half uur een lepel om het vlees met de bouillon te overgieten.

Duitse vleesschotel JoorKitchen

6. Haal na 2,5 uur het vlees uit de pan. Let op, het vlees valt als het goed is nu best uit elkaar. Dek het vlees af met wat aluminiumfolie om het warm te houden.

7. Roer in een bakje de creme fraiche, de zure room en de bloem door elkaar. Doe dit mixje in de pan en laat de saus een klein beetje warm worden.

8. Snijd het vlees vervolgens in schijven van ongeveer 1 – 1,5 centimeter. Leg de schijven in de saus.

Serveer het vlees met de saus en met aardappelpuree en groenten of een frisse salade. Je kunt er ook voor kiezen om het vlees af te laten koelen en op een later moment serveren.

Duitse vleesschotel JoorKitchenDuitse vleesschotel JoorKitchen

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen