Filodeegtaartjes met kaas, vijgen en tijm

16 dec 2015 | Avondeten, Feestdagen, Vegetarisch

Een van de fijnste combinaties die ik ken, is die van kaas en vijgen. Niet voor niets vind je op kaasplankjes vaak iets van vijgenbrood of -jam, de zoute kaas en de zoete vijg gaan qua smaak heel goed samen. Die smaakcombinatie komt terug in dit kleine gerechtje, dat je prima kunt gebruiken als voorgerecht. Ik maak het op Eerste Kerstdag tijdens de kerstbrunch die ‘de man’ en ik dan voor de familie verzorgen. Voor de kinderen die aanwezig zijn, maak ik filodeegtaartjes die ik vul met een halve mars, gewoon omdat het kerst is 😉

Je kunt je lievelingskaasjes kiezen ter vulling van deze taartjes. Zo kun je kiezen voor kleine geitenkaasjes, voor blauwe kaas of camambert of brie. Allemaal is het even lekker in deze taartjes. Doe wat je zelf lekker vindt! Enige voorwaarde? Zorg voor kleine kaasjes met een zachte korst.

Deze filodeegtaartjes van kaas zijn het tweede deel van ’10 days to Christmas’ 🙂 Enjoy!

Wat heb je nodig voor 4 heerlijke taartjes?

* 4 kleine, zachte (geiten)kaasjes met korst
* 6 grote bladen filodeeg of 12 kleine blaadjes
* 3 vijgen, in schijfjes
* 30 gram amandelen, in grove stukjes
* 8 takjes tijm
* 20 gram boter
* olijfolie
* honing

Hoe maak je deze heerlijke filodeegtaartjes?

Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de filodeegvellen ontdooien.

Haal de vellen deeg zachtjes uit elkaar als deze ontdooid zijn. Snijdt als je grote vellen filodeeg gebruikt de vellen in kwarten – je hebt dan 4 kleine vellen filodeeg per persoon. Je kunt straks twee dingen doen: per persoon 2 taartjes maken of 1 groot taartje per persoon. Doe je dat eerste dan gebruik je 2 vellen filodeeg per taartje, bij de tweede optie gebruik je 4 vellen filodeeg. Start je met kleine vellen filodeeg? Dan gebruik je 3 vellen per persoon.

Smelt de boter in een pannetje. Pak het eerste vel filodeeg en bestrijk dat met boter. Leg hier het tweede vel op en druk zachtjes aan. Doe dit ook met een eventueel derde of vierde vel.

Halveer, als je twee taartjes per persoon wil maken, de kaasjes in de lengte. Zet het kaasjes vervolgens op het filodeeg. Leg op het kaarsje 3 schijfjes vijg en een klein handje gehakte amandelen. Vouw het eerste velletjes van het filodeeg over het kaasje heen.

Leg 2 takjes tijm op het dichtgevouwen vel filodeeg en vouw hier de rest van de vellen overheen. Verdeel de rest van de boter over de buitenkant van de taartjes en zet de taartjes 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin en krokant zijn. Drizzle voor het opdienen nog een beetje honing over de taartjes heen en garneer met een takje tijm.

DSC_7635

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen