Geroosterde knolselderij

20 dec 2016 | Avondeten, Feestdagen, Vegetarisch

Niet altijd zijn vegetarische gerechten de spectakelstukken op een (feest)tafel. Die rol is meestal toch weggelegd voor de vleesgerechten. Toegegeven, een geroosterde kalkoen of een geroosterd varken ziet er ook behoorlijk spectaculair uit. Toch is het jammer dat vegetarische gerechten niet altijd diezelfde indruk achterlaten. Maar het kan wel, dat bewijst deze geroosterde knolselderij.

Dit recept heb ik in z’n geheel overgenomen van Jamie Oliver. Omdat ik het een superspectaculair recept vond en ik het – nog veel belangrijker – veel lekkerder vond dan ik vooraf had gedacht. Ik ben niet zo’n fan van knolselderij, maar dankzij dit recept ben ik deze ‘vergeten groente’ wel veel meer gaan waarderen. Dit recept is ideaal voor op de kersttafel omdat het niet alleen heerlijk smaakt, maar ook niet onder doet voor een geroosterde kalkoen of kip. Gewoon proberen dus. Enjoy!

Geroosterde knolselderij JoorKitchen

Wat heb je nodig voor deze geroosterde knolselderij?

  • 1 grote knolselderij van ongeveer 1,2 kilo
  • olijfolie
  • 6 takjes verse tijm
  • 7 laurierblaadjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 30 gram ongezouten boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 800 gram paddenstoelen, gesneden in schijfjes
  • 200 ml groentenbouillon
  • 150 gram creme fraiche
  • 1 theelepel mosterd
  • extra vierge olijfolie
  • zeezout
  • peper
  • verse peterselie
  • aluminiumfolie

geroosterde knolselderij JoorKitchenGeroosterde knolselderij JoorKitchen

Hoe maak je dit heerlijke groentegerecht?

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

2. Maak de knolselderij schoon en zorg dat de hele oppervlakte schoon en zandvrij is.

3. Maak van een lang stuk alumiumfolie dat je hebt dubbelgeslagen een rechthoek en zet de knolselderij in het midden. Met de wortelkant boven.

4. Dit is het leukste gedeelte: ‘scrub’ de knolselderrij met de olijfolie en zorg dat er op ieder deel van de knolselderij olie zit. Verdeel dan zeezout en peper over de knolselderij. Rits de blaadjes van de takjes tijm en verdeel die ook over de knolselderij. Voeg ook de laurierblaadjes toe.

5. Kneus 4 teentjes knoflook en leg ze ook bij de knolselderij.

6. Vouw nu de aluminiumfolie rond de knolselderij en druk goed aan. Zorg dat er aan de bovenkant een opening blijft.

7. Leg nu de boter op de top van de knolselderij. Vouw nu de aluminiumfolie helemaal rond en druk overal goed aan.

8. Plaats de ingepakte knolselderij in een ovenschaal en plaats de schaal in de oven. Laat de knolselderij in 2 uur in de oven gaar roosteren.

Geroosterde knolselderij JoorKitchen

En vervolgens?

9. Fruit de ui en de overgebleven knoflook in een hapjespan of grote koekenpan, totdat de ui zacht en glazig is – een minuut of 10.

10. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op zacht vuur in ongeveer 20 minuten zacht en bruin.

11. Voeg de bouillon toe. Breng even aan de kook en zet dan het vuur zacht. Laat zachtjes koken totdat het meeste vocht verdampt is. Voeg dan de creme fraiche en de mosterd toe en laat nog een minuut of 5 zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.

12. Haal de knolselderij 10 minuten voor het verstrijken van de baktijd kort uit de oven om de aluminiumfolie open te maken. Schep voorzichtig het vocht dat onderin het aluminiumfolie ligt over de knolselderij. Zet de ovenschaal dan weer terug in de oven. Herhaal dit 5 minuten later nog een keer.

13. Haal de knolselderij na het bakken uit het aluminiumfolie en zet op een mooie schaal. Schep de paddenstoelen ernaast en giet het kookvocht van de knolselderij eroverheen. Bestrooi met verse peterselie. Snijd de knolselderij aan tafel.

Serveer deze heerlijke geroosterde knolselderij met aardappelpuree, hasselback-aardappelen of rijst.

Geroosterde knolselderij JoorKitchenGeroosterde knolselderij JoorKitchen

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- Ă©n portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

4 Reacties

  1. Marc Callant

    Ik heb ui recept knolselder roosteren in de oven gevolgd.
    Na twee uren was de knolselder nog superhard !!!
    Waarom raad u niet aan om de knolselder eerst te blancheren of zelfs te koken gedurende minsten tien minuten vooraleer hem te roosteren ?
    Grotejes
    Marc Callant

    • JoorKitchen

      Wat vervelend om te horen dat de knolselderij na de 2 uur stoven op 190 graden nog hard was. Dat is voor het eerst dat ik dat gehoord heb, dus ik vind het lastig om aan te geven wat er verkeerd is gegaan. Het recept is gebaseerd op een recept van Jamie Oliver, waar de knolselderij ook 2 uur gestoofd werd zonder blancheren of koken. Misschien nog een keer proberen en de oven wat hoger zetten? Succes!

  2. lia bosmans

    ik heb de knomselderie in de oven geroosterd heb minder knoflook gebruikt en ipv. 800 gram paddestoelen 1 potje campignons. Heb het gegeten als hoofdgerecht voor 2 personen zonder verdere toevoegingen van Aardappels, puree of iets dergelijks. Net op. Overheerlijk. Ik heb speciaal je site nog even opgezocht om je te vertellen,hoe we ervan hebben gesmuld. Lia

  3. Jacqueline fransen

    Ik heb net de knolselderij gemaakt en het was heerlijk , heb hem wel langer in de oven gedaan ( bijna 3 uur).
    De champignonsaus erbij was perfect echt een heerlijk recept.
    Dank je wel

Een reactie versturen