Voor het diner

Aardappel anders: Hasselback-aardappelen

28 april 2015
Hasselback-aardappelen

Aardappelen eet ik het liefst – niet verder vertellen – in patatvorm. Jammie. Maar ja, vaak patat eten is niet goed voor je. Zeker niet als je, zoals ik, graag lekker veel mayonaise en curry toevoegt aan die patat. De aardappel is gelukkig een hartstikke veelzijdig product, je kunt ‘m op veel manieren bereiden. Hij is bij ons in de keuken echt weer aan een opmars bezig. We eten ‘m gebakken (dan lijkt ‘ie namelijk het meest op patat), gekookt, met en zonder dressing, gepoft en gepureerd en vast nog op andere wijzen die ik hier nu vergeet. Laatst probeerde ik Hasselback-aardappelen.

De naam Hasselback komt van het Zweedse 18e-eeuwse restaurant Hasselbacken in Stockholm. Dat bestaat nog steeds. Hier begonnen ze met deze nieuwe bereidingswijze van aardappels en geloof me, deze variant is bijna net zo lekker als patat πŸ™‚ Enjoy!

Wat heb je nodig om Hasselback-aardappelen te maken?

* aardappelen, vastkokend (ik gebruikte Roseval-aardappels)
* olijfolie of gesmolten boter
* knoflook naar smaak, geperst
* eventueel je favoriete kruiden (ik gebruikte een theelepel paprikapoeder)
* grof zeezout

Hoe maak je deze ‘aardappel anders’?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de aardappelen grondig, je schilt de aardappelen namelijk niet. Snijd iedere aardappel over de breedte door, je maakt steeds 3-4 mm dikke schijfjes. Let op: je snijdt niet helemaal door! Je stopt steeds aan de onderkant, zodat de onderkant een geheel blijft. De beste manier om dit te doen, is door de aardappel in de lengte tussen twee snijplanken te leggen. Op die manier snijdt je niet makkelijk door de aardappel heen. Leg de aardappels vervolgens in een ovenschaal. Maak nu een mix van de olijfolie of de boter en de knoflook en eventuele kruiden. Bestrijk de aardappelen met dit mengsel. Zorg dat je ook goed tussen de schijfjes komt, maar doe dit wel voorzichtig, de aardappelen moeten niet breken. Schuif daarna de schaal in de oven en nu is het 45 minuten wachten tot je de aardappelen op kunt eten. Maar geloof me, het is het wachten waard! Bestrooi de aardappelen voor het opdienen ruim met grof zeezout.
Bestand 25-04-15 10 16 04Foto 03-04-15 16 32 30

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Marieke 29 april 2015 at 4:54 pm

  Leuk! Ga het morgen proberen

  • Reply JoorKitchen 29 april 2015 at 5:01 pm

   Ben benieuwd Marieke! Laat je weten hoe je het vond πŸ™‚ ?

 • Reply Marieke 1 mei 2015 at 5:50 am

  Hey!
  Het was superlekker. Mn dochter van 1,5 vond het ook heerlijk. Ziet er ook chique uit.

  Groetjes Marieke

  • Reply JoorKitchen 2 mei 2015 at 2:04 pm

   Wat goed om te horen Marieke πŸ™‚ Word ik blij van!

  Leave a Reply