JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
  • Foodfotografie & receptontwikkeling
    • Foodfotografie
    • Receptontwikkeling
    • Horeca- en locatiefotografie
    • Receptredactie
  • Portfolio
    • Receptontwikkeling, foodfotografie en receptredactie Brenda Kookt
    • Foodfotografie en productfotografie Chefcookie
    • Horecafotografie eetboetiek Sluis
    • Receptfotografie FoodSisters
    • Horecafotografie Jan en Alleman
    • Receptontwikkeling Love My Salad
    • Horecafotografie Les Gateaux
    • Horecafotografie Anne & Max
    • Horecafotografie Kek
    • Horecafotografie Grandcafé Rijn
    • Receptfotografie Iliada olijfolie
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood burger cake chocola delft diner ei foodie fruit garnalen geitenkaas gezond groente groenten hotspot hotspots kaas kerst kip koek kookboek lunch man ontbijt oven pasta recept rijst smoothie soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
  • Foodfotografie & receptontwikkeling
    • Foodfotografie
    • Receptontwikkeling
    • Horeca- en locatiefotografie
    • Receptredactie
  • Portfolio
    • Receptontwikkeling, foodfotografie en receptredactie Brenda Kookt
    • Foodfotografie en productfotografie Chefcookie
    • Horecafotografie eetboetiek Sluis
    • Receptfotografie FoodSisters
    • Horecafotografie Jan en Alleman
    • Receptontwikkeling Love My Salad
    • Horecafotografie Les Gateaux
    • Horecafotografie Anne & Max
    • Horecafotografie Kek
    • Horecafotografie Grandcafé Rijn
    • Receptfotografie Iliada olijfolie
Instagram
Facebook
Pinterest
Hasselback-aardappelen
  • Avondeten
  • Feestdagen

Hasselback-aardappelen

Total
1K
Shares
10
0
1K
0
0

Aardappelen eet ik het liefst – niet verder vertellen – in patatvorm. Jammie. Maar ja, vaak patat eten is niet goed voor je. Zeker niet als je, zoals ik, graag lekker veel mayonaise en curry toevoegt aan die patat. De aardappel is gelukkig een hartstikke veelzijdig product, je kunt ‘m op veel manieren bereiden. Hij is bij ons in de keuken echt weer aan een opmars bezig. We eten ‘m gebakken (dan lijkt ‘ie namelijk het meest op patat), gekookt, met en zonder dressing, gepoft en gepureerd en vast nog op andere wijzen die ik hier nu vergeet. En laatst probeerde ik Hasselback-aardappelen, die bleken uiterst geschikt voor het kerstdiner!

De naam Hasselback komt van het Zweedse 18e-eeuwse restaurant Hasselbacken in Stockholm. Dat bestaat nog steeds. Hier begonnen ze met deze nieuwe bereidingswijze van aardappels en geloof me, deze variant is bijna net zo lekker als patat 🙂 En dankzij zijn luxe uitstraling kan de Hasselback-aardappel ook prima op de feesttafel als bijgerecht voor kerst of Pasen. Enjoy!

Hasselback-aardappelen

Wat heb je nodig om Hasselback-aardappelen te maken?

  • aardappelen, vastkokend (ik gebruikte Roseval-aardappels)
  • olijfolie of gesmolten boter
  • knoflook naar smaak, geperst
  • eventueel je favoriete kruiden (ik gebruikte een theelepel paprikapoeder)
  • grof zeezout

Hasselback-aardappelen

Hoe maak je dit lekkere en simpel bijgerecht?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Was de aardappelen grondig, je schilt de aardappelen namelijk niet.

3. Snijd iedere aardappel over de breedte door, je maakt steeds 3-4 mm dikke schijfjes. Let op: je snijdt niet helemaal door! Je stopt steeds aan de onderkant, zodat de onderkant een geheel blijft. De beste manier om dit te doen, is door de aardappel in de lengte tussen twee snijplanken te leggen. Op die manier snijdt je niet makkelijk door de aardappel heen.

4. Leg de aardappels vervolgens in een ovenschaal. Maak nu een mix van de olijfolie of de boter en de knoflook en eventuele kruiden. Bestrijk de aardappelen met dit mengsel. Zorg dat je ook goed tussen de schijfjes komt, maar doe dit wel voorzichtig, de aardappelen moeten niet breken.

5. Schuif daarna de schaal in de oven en nu is het 45 minuten wachten tot je de aardappelen op kunt eten. Maar geloof me, het is het wachten waard!

Bestrooi de aardappelen voor het opdienen ruim met grof zeezout.

Hasselback-aardappelenHasselback-aardappelen

10
0
1K
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • aardappel
  • aardappelen
  • diner
  • recept
Vorige artikel
Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta
  • Avondeten
  • Feestdagen

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

Lees verder
Volgende artikel
Snelle stoofpeertjes
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Snelle stoofpeertjes met koffiemascarpone

Lees verder
Ook heel lekker
tomatensoep met gnocchi 1
Lees verder
  • Avondeten
  • Kidsfood
  • Lunch
  • Vegan
  • Vegetarisch

Supersnelle tomatensoep met gnocchi

Vegan romige soep vol groenten1
Lees verder
  • Avondeten
  • Vegan
  • Vegetarisch

Vegan romige soep vol groenten

5x comfortfood 1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

5x comfortfood (in opdracht)

Mexicaanse Loaded fries met gehakt van champignons1
Lees verder
  • Avondeten
  • Borrel
  • Lunch
  • Vegan
  • Vegetarisch

Mexicaanse Loaded fries met gehakt van champignons

Snelle romige pasta met paprikasaus1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Romige pasta met paprikasaus

pasta rode saus met verstopte groenten1
Lees verder
  • Avondeten
  • Vegetarisch

Pasta rode saus met verstopte groenten

Tosti met zachte ui, kaas en gebakken kappertjes1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Tosti met zachte ui, kaas en gebakken kappertjes

gnocchi and cheese1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

‘Gnocchi and cheese’ met verstopte groenten

8 reacties
  1. Marieke schreef:
    29 april 2015 om 4:54 pm

    Leuk! Ga het morgen proberen

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      29 april 2015 om 5:01 pm

      Ben benieuwd Marieke! Laat je weten hoe je het vond 🙂 ?

      Beantwoorden
  2. Marieke schreef:
    1 mei 2015 om 5:50 am

    Hey!
    Het was superlekker. Mn dochter van 1,5 vond het ook heerlijk. Ziet er ook chique uit.

    Groetjes Marieke

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      2 mei 2015 om 2:04 pm

      Wat goed om te horen Marieke 🙂 Word ik blij van!

      Beantwoorden
  3. Pingback: 25x lekkere vegan kerstrecepten - Zonderzooi - Gezonde recepten - Duurzame lifestyle
  4. Nynke schreef:
    23 december 2020 om 10:15 am

    Kun je dit gerecht ook al eerder klaarmaken en later nog weer opwarmen in de oven?

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      23 december 2020 om 10:21 am

      Hi Nynke, dat kan op zich wel, maar ik merk dan wel dat de knapperigheid van de aardappelen er af gaat. Ze worden wat zachter en dat vind ik altijd jammer. Je kunt ze wel van tevoren snijden en deels afbakken 😊

      Beantwoorden
      1. Nynke schreef:
        23 december 2020 om 10:43 am

        bedankt! dat wordt even puzzelen met alle ovengerechten.

        Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

"To be a good cook you have to have a love of the good, a love of hard work, and a love of creating."

Julia Child
FOTODUMP BIJKLETSLUNCH⁠
TIJD VOOR ZOMERSE PANZANELLA 😍⁠
COOOOOOKKKKKIEEEEEE DDDDDOOOOUUUGGGHHHH 😍😍⁠
De verliefdheid ontbrandde toen ik er het minst op zat te wachten...⁠
HEB JE EEN PORTFOLIO? ⁠
FOTODUMP ZEELAND 🤩 ⁠
JoorKitchen
Over eten, (vega) koken en heel veel lekkers

Input your search keywords and press Enter.