JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood cake chocola delft diner ei foodie fruit gezond groente groenten hotspot hotspots italiaans kaas karamel kerst kerstmis kip koek lunch man mexicaans ontbijt oven pannenkoeken pasta recept rijst soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
  • Wat kan ik voor jou betekenen?
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Hasselback-aardappelen
  • Avondeten
  • Feestdagen

Hasselback-aardappelen

Total
1K
Shares
10
0
1K
0
0

Aardappelen eet ik het liefst – niet verder vertellen – in patatvorm. Jammie. Maar ja, vaak patat eten is niet goed voor je. Zeker niet als je, zoals ik, graag lekker veel mayonaise en curry toevoegt aan die patat. De aardappel is gelukkig een hartstikke veelzijdig product, je kunt ‘m op veel manieren bereiden. Hij is bij ons in de keuken echt weer aan een opmars bezig. We eten ‘m gebakken (dan lijkt ‘ie namelijk het meest op patat), gekookt, met en zonder dressing, gepoft en gepureerd en vast nog op andere wijzen die ik hier nu vergeet. En laatst probeerde ik Hasselback-aardappelen, die bleken uiterst geschikt voor het kerstdiner!

De naam Hasselback komt van het Zweedse 18e-eeuwse restaurant Hasselbacken in Stockholm. Dat bestaat nog steeds. Hier begonnen ze met deze nieuwe bereidingswijze van aardappels en geloof me, deze variant is bijna net zo lekker als patat πŸ™‚ En dankzij zijn luxe uitstraling kan de Hasselback-aardappel ook prima op de feesttafel als bijgerecht voor kerst of Pasen. Enjoy!

Hasselback-aardappelen

Wat heb je nodig om Hasselback-aardappelen te maken?

  • aardappelen, vastkokend (ik gebruikte Roseval-aardappels)
  • olijfolie of gesmolten boter
  • knoflook naar smaak, geperst
  • eventueel je favoriete kruiden (ik gebruikte een theelepel paprikapoeder)
  • grof zeezout

Hasselback-aardappelen

Hoe maak je dit lekkere en simpel bijgerecht?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Was de aardappelen grondig, je schilt de aardappelen namelijk niet.

3. Snijd iedere aardappel over de breedte door, je maakt steeds 3-4 mm dikke schijfjes. Let op: je snijdt niet helemaal door! Je stopt steeds aan de onderkant, zodat de onderkant een geheel blijft. De beste manier om dit te doen, is door de aardappel in de lengte tussen twee snijplanken te leggen. Op die manier snijdt je niet makkelijk door de aardappel heen.

4. Leg de aardappels vervolgens in een ovenschaal. Maak nu een mix van de olijfolie of de boter en de knoflook en eventuele kruiden. Bestrijk de aardappelen met dit mengsel. Zorg dat je ook goed tussen de schijfjes komt, maar doe dit wel voorzichtig, de aardappelen moeten niet breken.

5. Schuif daarna de schaal in de oven en nu is het 45 minuten wachten tot je de aardappelen op kunt eten. Maar geloof me, het is het wachten waard!

Bestrooi de aardappelen voor het opdienen ruim met grof zeezout.

Hasselback-aardappelenHasselback-aardappelen

10
0
1K
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • aardappel
  • aardappelen
  • diner
  • recept
Vorige artikel
Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta
  • Avondeten
  • Feestdagen

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

Lees verder
Volgende artikel
overnight oats
  • Ontbijt

Overnight oats

Lees verder
Ook heel lekker
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Pita’s met krokant gebakken aubergine en sriracharoom

Speltwafels met spinazie, pesto en gerookte zalm
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Ontbijt

Speltwafels met spinazie, pesto en gerookte zalm

salade met halloumi in hot honey1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Salade met halloumi in hot honey

Romige gnochi met pesto en spinazie1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Romige gnocchi met pesto en spinazie

Naan met kip, avocado en zoetzure ui1
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch

Naan met kip, avocado en zoetzure ui

snelle lunch met geroosterde druiven
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Vegetarisch

Snelle lunch met geroosterde druiven

snelle gnocchi met ricotta en venkelzaadjes
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Snelle gnocchi met ricotta en venkelzaadjes

salade met blauwekaasdressing en avocado
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Salade met blauwekaasdressing en avocado

8 reacties
  1. Marieke schreef:
    29 april 2015 om 4:54 pm

    Leuk! Ga het morgen proberen

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      29 april 2015 om 5:01 pm

      Ben benieuwd Marieke! Laat je weten hoe je het vond πŸ™‚ ?

      Beantwoorden
  2. Marieke schreef:
    1 mei 2015 om 5:50 am

    Hey!
    Het was superlekker. Mn dochter van 1,5 vond het ook heerlijk. Ziet er ook chique uit.

    Groetjes Marieke

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      2 mei 2015 om 2:04 pm

      Wat goed om te horen Marieke πŸ™‚ Word ik blij van!

      Beantwoorden
  3. Pingback: 25x lekkere vegan kerstrecepten - Zonderzooi - Gezonde recepten - Duurzame lifestyle
  4. Nynke schreef:
    23 december 2020 om 10:15 am

    Kun je dit gerecht ook al eerder klaarmaken en later nog weer opwarmen in de oven?

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      23 december 2020 om 10:21 am

      Hi Nynke, dat kan op zich wel, maar ik merk dan wel dat de knapperigheid van de aardappelen er af gaat. Ze worden wat zachter en dat vind ik altijd jammer. Je kunt ze wel van tevoren snijden en deels afbakken 😊

      Beantwoorden
      1. Nynke schreef:
        23 december 2020 om 10:43 am

        bedankt! dat wordt even puzzelen met alle ovengerechten.

        Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HELP! HORECA GEZOCHT 😍⁠ 97 15
KNOFLOOK-HONINGBAGELS MET EI πŸ™Œβ  127 21
JE BOEKT EEN FOTOGRAAF EN JE KRIJGT.... 81 10
MIJN MISSIE: NIET AFKNAPPEN πŸ™Œβ  117 11
JE BENT ZELF EEN GROTE KOEK πŸ˜ƒ (recept in caption)⁠ 139 13
HUILEND NAAR HUIS πŸ™ƒβ  228 9
JoorKitchen
Foodcontent, -fotografie en receptontwikkeling

Input your search keywords and press Enter.