JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Borrel
    • Zoet
    • Drankjes
    • Vegetarisch
    • Feestdagen
  • Hotspots
    • Delft
    • Den Haag
    • Rotterdam
    • Antwerpen
    • Overig
  • Receptenindex
  • Over JoorKitchen
  • Samenwerken met JoorKitchen
Tags
aardappel avocado bakken borrel brood burger cake chocola delft diner ei foodie fruit garnalen geitenkaas gezond groente groenten hotspot hotspots kaas kerst kip koek kookboek lunch man mozzarella ontbijt oven pasta recept rijst smoothie soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Borrel
    • Zoet
    • Drankjes
    • Vegetarisch
    • Feestdagen
  • Hotspots
    • Delft
    • Den Haag
    • Rotterdam
    • Antwerpen
    • Overig
  • Receptenindex
  • Over JoorKitchen
  • Samenwerken met JoorKitchen
4K
0
3K
Hasselback-aardappelen
  • Avondeten
  • Feestdagen

Hasselback-aardappelen

  • 22 december 2019
  • 8 reacties
Total
1K
Shares
1
0
1K
0
0

Aardappelen eet ik het liefst – niet verder vertellen – in patatvorm. Jammie. Maar ja, vaak patat eten is niet goed voor je. Zeker niet als je, zoals ik, graag lekker veel mayonaise en curry toevoegt aan die patat. De aardappel is gelukkig een hartstikke veelzijdig product, je kunt ‘m op veel manieren bereiden. Hij is bij ons in de keuken echt weer aan een opmars bezig. We eten ‘m gebakken (dan lijkt ‘ie namelijk het meest op patat), gekookt, met en zonder dressing, gepoft en gepureerd en vast nog op andere wijzen die ik hier nu vergeet. En laatst probeerde ik Hasselback-aardappelen, die bleken uiterst geschikt voor het kerstdiner!

De naam Hasselback komt van het Zweedse 18e-eeuwse restaurant Hasselbacken in Stockholm. Dat bestaat nog steeds. Hier begonnen ze met deze nieuwe bereidingswijze van aardappels en geloof me, deze variant is bijna net zo lekker als patat πŸ™‚ En dankzij zijn luxe uitstraling kan de Hasselback-aardappel ook prima op de feesttafel als bijgerecht voor kerst of Pasen. Enjoy!

Hasselback-aardappelen

Wat heb je nodig om Hasselback-aardappelen te maken?

  • aardappelen, vastkokend (ik gebruikte Roseval-aardappels)
  • olijfolie of gesmolten boter
  • knoflook naar smaak, geperst
  • eventueel je favoriete kruiden (ik gebruikte een theelepel paprikapoeder)
  • grof zeezout

Hasselback-aardappelen

Hoe maak je dit lekkere en simpel bijgerecht?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Was de aardappelen grondig, je schilt de aardappelen namelijk niet.

3. Snijd iedere aardappel over de breedte door, je maakt steeds 3-4 mm dikke schijfjes. Let op: je snijdt niet helemaal door! Je stopt steeds aan de onderkant, zodat de onderkant een geheel blijft. De beste manier om dit te doen, is door de aardappel in de lengte tussen twee snijplanken te leggen. Op die manier snijdt je niet makkelijk door de aardappel heen.

4. Leg de aardappels vervolgens in een ovenschaal. Maak nu een mix van de olijfolie of de boter en de knoflook en eventuele kruiden. Bestrijk de aardappelen met dit mengsel. Zorg dat je ook goed tussen de schijfjes komt, maar doe dit wel voorzichtig, de aardappelen moeten niet breken.

5. Schuif daarna de schaal in de oven en nu is het 45 minuten wachten tot je de aardappelen op kunt eten. Maar geloof me, het is het wachten waard!

Bestrooi de aardappelen voor het opdienen ruim met grof zeezout.

Hasselback-aardappelenHasselback-aardappelen

1
0
1K
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Gerelateerde onderwerpen
  • aardappel
  • aardappelen
  • diner
  • recept
Vorige artikel
Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta
  • Avondeten
  • Feestdagen

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

  • 21 december 2019
Lees verder
Volgende artikel
Snelle stoofpeertjes
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Snelle stoofpeertjes met koffiemascarpone

  • 23 december 2019
Lees verder

Schrijf je in!

Snel nieuwe recepten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ook lekker:
Toast met bruin gebakken champignons, aΓ―oli en dragon
Lees verder
  • Avondeten
  • Borrel
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Toast met bruin gebakken champignons, aΓ―oli en dragon

  • 9 maart 2021
Makkelijke wortel-kokossoep met pompoenpitten
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Makkelijke wortel-kokossoep met pompoenpitten

  • 4 maart 2021
Pita's met krokant gebakken aubergine en sriracharoom
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Pita’s met krokant gebakken aubergine en sriracharoom

  • 2 maart 2021
Snelle wok met miso, champignons en garnalen
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch

Snelle wok met miso, champignons en garnalen

  • 25 februari 2021
snelle gnocchi met ricotta en venkelzaadjes
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Snelle gnocchi met ricotta en venkelzaadjes

  • 23 februari 2021
Courgettesoep met een twist
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Vegetarisch

Courgettesoep met geroosterde pita’s – Fast food, Fast shoot

  • 9 februari 2021
Flatbreads met pompoen, kikkererwten en zoetzure ui
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Flatbreads met pompoen, kikkererwten en zoetzure ui – Fast food, Fast shoot

  • 2 februari 2021
snelle pita's met komkommer en avocadoroom
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Snelle pita’s met komkommer en avocadoroom (Fast food, Fast shoot)

  • 26 januari 2021
8 reacties
  1. Marieke schreef:
    29 april 2015 om 4:54 pm

    Leuk! Ga het morgen proberen

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      29 april 2015 om 5:01 pm

      Ben benieuwd Marieke! Laat je weten hoe je het vond πŸ™‚ ?

      Beantwoorden
  2. Marieke schreef:
    1 mei 2015 om 5:50 am

    Hey!
    Het was superlekker. Mn dochter van 1,5 vond het ook heerlijk. Ziet er ook chique uit.

    Groetjes Marieke

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      2 mei 2015 om 2:04 pm

      Wat goed om te horen Marieke πŸ™‚ Word ik blij van!

      Beantwoorden
  3. Pingback: 25x lekkere vegan kerstrecepten - Zonderzooi - Gezonde recepten - Duurzame lifestyle
  4. Nynke schreef:
    23 december 2020 om 10:15 am

    Kun je dit gerecht ook al eerder klaarmaken en later nog weer opwarmen in de oven?

    Beantwoorden
    1. JoorKitchen schreef:
      23 december 2020 om 10:21 am

      Hi Nynke, dat kan op zich wel, maar ik merk dan wel dat de knapperigheid van de aardappelen er af gaat. Ze worden wat zachter en dat vind ik altijd jammer. Je kunt ze wel van tevoren snijden en deels afbakken 😊

      Beantwoorden
      1. Nynke schreef:
        23 december 2020 om 10:43 am

        bedankt! dat wordt even puzzelen met alle ovengerechten.

        Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WEEK ZONDER VLEES | Het is de nationale @weekzondervlees en deze spuit 11 doet daar ook op de valreep aan mee 😊 Ik heb bergen content voor jullie klaarstaan, maar soms wat weinig energie en tijd om alles uit te werken. Maar, deze week is te leuk en ook te belangrijk om voorbij te laten gaan 😊 Dus, tijd voor een golden oldie die - vind ik - wat te weinig aandacht krijgt op mijn blog! Hij is te lekker om te laten gaan, trust me 😁⁠ 97 8
WORTEL-KOKOSSOEP πŸ₯• | Tijd voor een heerlijke en makkelijke maaltijd! Dat is deze makkelijke wortel-kokossoep met pompoenpitten absoluut! Het was het eerste recept dat ik weer maakte na mijn bevalling (met 1 kind huilend op de achtergrond en 1 kind huilend in de draagzaak op mijn buik πŸ™ˆ), dus ik hield het simpel. Maar, simpel we love! Soms moet je het jezelf niet te moeilijk willen maken 😊⁠ 118 8
IK MOEST HUILEN OM EEN KOPJE KOFFIE | Gistermorgen. Vroeg. Na een doorwaakte nacht leek het me een goed idee om mijn mobiel eens op te schonen. Daar staan tegenwoordig namelijk megaveel foto's op opgeslagen. Denk: naast 100 foto's van een bordje eten, ook 200 foto's van hetzelfde lachende gezichtje. Of dezelfde 2 lachende gezichtjes πŸ₯°πŸ˜¬β  168 33
KROKANTE AUBERGINE (RECEPT IN TEKST)  Deze heerlijke pita's ontstonden per ongeluk. Maar het zijn sindsdien echte blijvertjes. En dat terwijl ik geen (enorme) fan ben van aubergine. Dus dat wil absoluut iets zeggen 🀩⁠ 133 28
SWIEPSWAPSWOEP!  Op de valreep nog mijn bijdrage aan het feestje van de maand! Ik deed namelijk weer mee aan de SwiepSwapSwoep van @mandyandmore πŸ˜„ ⁠ 132 26
SNELLE WOK MET CHAMPIGNONS EN MISO | Snelle maaltijden bomvol groenten kun je wat mij betreft niet genoeg in je repertoire hebben. Dus voeg ik graag nog een extra makkelijke maaltijd aan je voorraadje toe. Namelijk deze snelle wok met miso, champignons en garnalen! Snel gemaakt, heerlijk van smaak en simpel dus voor iedereen te maken πŸ˜ƒβ  155 11
JoorKitchen
Over eten, (vega) koken en heel veel lekkers

JoorKitchen
samenwerken@joorkitchen.nl
kvk 71625127
btw-id NL002056164B63
Bank: NL84 RABO 0391 6548 61
BIC: RABONL2U
T.n.v.: Jorie van Tienhoven

Input your search keywords and press Enter.

Deze site maakt gebruik van cookies om jouw gebruikerservaring optimaal te maken. Vind je dat OK? Of wil je meer weten?