Makreelburgertjes van bladerdeeg

13 dec 2018 | Avondeten, Feestdagen

En hop! Weer een lekker gerechtje voor Kerstmis! Deze makreelburgertjes van bladerdeeg ontstonden heel spontaan toen ik met restjes uit de koelkast en voorraadkast iets lekkers wilde maken. Ik kwam een foto op Insta van millefeuille tegen en dat bracht me op het idee om er deze kleine burgertjes van te maken. Ik vulde de burgertjes met een vulling van makreel, appel en tuinkers omdat ik dat een superlekkere combi vindt.

Deze burgertjes met makreelvulling misstaan niet op de kersttafel en ik denk erover om dit lekkere voorgerechtje ook te gebruiken voor Kerstmis. Wat namelijk ook fijn is aan dit gerechtje is dat je de vulling ruimschoots van tevoren kunt maken. De burgertjes van bladerdeeg maak je dan op de avond zelf en je vult ze vlak voor het serveren. Kind kan de was doen! Dus wat denk je ervan :-)?

makreelburgertjes

Wat heb je nodig voor 8 burgertjes (4 personen)?

  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooit
  • 2 blikjes makreelfilet op water (125 gram)
  • 1 appel
  • 1 bakje tuinkers
  • 200 gram creme fraiche
  • zwart sesamzaad
  • 1 ei
  • peper en zout

Extra benodigd: deegroller, kwastje, steekroller of glas met diameter van 7cm

makreelburgertjes

Hoe maak je deze burgertjes van bladerdeeg met makreelvulling?

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een grote plak die de dikte heeft van een plakje bladerdeeg. Steek met de steekring of het glas 16 rondjes uit het bladerdeeg. Leg de rondjes voorzichtig op de bakplaat.

3. Klopt het ei los in een kommetje. Prik ieder rondje bladerdeeg een paar keer in met een vork en smeer ieder rondje daarna in met ei. Verdeel zwart sesemzaad over de helft van de rondjes.

4. Bak de bladerdeegrondjes in 10 minuten gaar en goudbruin in de oven. Laat daarna afkoelen.

5. Maak de vulling door de makreel uit te laten lekken in een zeef. Snijd 3/4 van de appel in kleine stukjes en het overgebleven kwart in dunne schijfjes.

6. Mix de makreel en de appelstukjes in een kommetje met 2/3 van de creme fraiche en 2/3 van de tuinkers. Roer goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Vind je de mix nog wat te droog? Voeg dan de rest van de zure room toe.

7. Beleg de bladerdeegrondjes zonder sesamzaad erop met de makreelmix. Leg bovenop de mix een stukje appel en wat tuinkers. Leg vervolgens een rondje met sesamzaad op de mix.

Serveer de makreelburgertjes van bladerdeeg meteen.

makreelburgertjes

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen