Taartje Caprese

9 dec 2018 | Avondeten, Feestdagen

Als ik nadenk over wat ik zal maken voor een kerstdiner, of ieder ander diner voor andere mensen, dan zorg ik altijd dat er minimaal 1 gerecht bij zit dat ik zo uit mijn mouw ‘schudt’. Dat betekent niet dat het niet een lekker gerecht is overigens. Ik vind namelijk dat je als kok bij een diner ook zelf lekker aan tafel moet kunnen zitten en dat je de hele avond in de keuken staan zonde is van je gezelschap. Dus bedacht ik dit heerlijke, makkelijke en simpele voorgerecht: taartje Caprese. Gegarandeerd een succes op tafel!

Superhandig voor deze taartjes is trouwens, geloof het of niet, deze hamburgerpers! Ik gebruik zo’n pers altijd als ik een taartje Caprese op tafel wil zetten. Je bouwt het taartje dan veel makkelijker op. Of gebruik een hoge uitsteekring zodat je de taartjes helemaal in de ring op kunt bouwen!

Dit taartje voldoet heel goed aan die eis: het is makkelijk te maken, je kunt het een uur van tevoren maken en in de koelkast laten staan (voeg dan de dressing en de pijnboompitjes nog niet toe en laat de ring om het taartje heen staan) en omdat het smaken bevat die bijna iedereen wel lust. Ideaal. Zeker als je die avond nog andere gerechten op de menukaart hebt staan waar je extra aandacht aan wilt besteden, zonder dat de rest van je diner afgeraffeld overkomt. Daarom vandaag deel 1 van ’10 days to Christmas’: dit taartje Caprese. Enjoy!

capresetaart 7

Wat heb je nodig voor 2 taartjes voor 2 personen**?

 • 4 tomaten, in stukjes van 1/2 cm bij 1/2 cm
 • 2 bolletjes mozzarella, in schijfjes
 • 2 avocado’s, in blokjes van 1/2 cm bij 1/2 cm
 • 30 gram basilicum (2 bakjes)
 • 1 teentje knoflook
 • zeezout
 • peper
 • handje pijnboompitjes
 • extra vergine olijfolie
 • 2 steekringen van 9 cm

** dit is een best groot voorgerecht. Je kunt hier ook 4 kleine taartjes van maken. Gebruik dan steekringen van 5 cm.

capresetaartje

Hoe maak je deze heerlijk lichte taartjes?

1. Doe de basilicum, de knoflook en een snuf zeezout in de keukenmachine en doe hier 1 eetlepel olijfolie bij. Laat de keukenmachine draaien totdat de basilicum klein is. Je kunt hier ook een blender of een vijzel voor gebruiken. Schenk er olijfolie bij totdat je een smeuiig sausjes krijgt. Breng op smaak met peper en (eventueel) zout.

2. Zet de steekringen elk op het bordje dat je wil gebruiken. Schep ongeveer 2 eetlepels tomatenblokjes in iedere ring en druk goed aan met de achterkant van de lepel. Breng op smaak met peper en zout.

3. Doe daarna de avocadoblokjes in de steekring, net zoveel totdat je een mooie laag hebt die de tomatenblokjes helemaal bedekt. Druk ook deze laag aan met de achterkant van je lepel. Breng op smaak met peper en zout.

4. Doe vervolgens de derde laag in de ring: de mozzarellaschijfjes. Zorg dat je geen avacadostukjes meer kunt zien. Breng ook de mozzarella op smaak met wat peper en zout. Laat de taartjes met de ring eromheen staan.

5. Verwarm een heel klein beetje olie in een koekenpan en doe daar de pijnboompitjes bij totdat ze bruin zijn en lekker gaan ruiken.

6. Haal de ringen van de taartjes af, lepel er de basilicumdressing overheen en garneer de taartjes met de pijnboompitjes.

capresetaartjecapresetaartje

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

3 Reacties

 1. Liesbet

  Ik heb maar 1 uitsteekring. Kan ik dit gerecht 1 voor 1 maken en dan zonder ring bewaren in de koelkast?

  • JoorKitchen

   Hi Liesbet, dat hangt ervan af hoe lang je de taartjes wil laten staan. Ik denk dat ze een beetje inzakken als je ze te lang laat staan, maar een uurtje van tevoren zou wel moeten lukken 🙂 Leuk dat je ze wil gaan maken!

Een reactie versturen