JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
    • Receptontwikkeling, foodfotografie en receptredactie Brenda Kookt
    • Foodfotografie en productfotografie Chefcookie
    • Horecafotografie eetboetiek Sluis
    • Receptfotografie FoodSisters
    • Horecafotografie Jan en Alleman
    • Receptontwikkeling Love My Salad
    • Horecafotografie Les Gateaux
    • Horecafotografie Anne & Max
    • Horecafotografie Kek
    • Horecafotografie Grandcafé Rijn
    • Receptfotografie Iliada olijfolie
  • Foodfotografie & receptontwikkeling
    • Foodfotografie
    • Receptontwikkeling
    • Horeca- en locatiefotografie
    • Receptredactie
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Tags
aardappel appel avocado bakken borrel brood burger cake chocola delft diner ei foodie fruit garnalen geitenkaas gezond groente groenten hotspot hotspots kaas kerst kip koek kookboek lunch man ontbijt oven pasta recept rijst smoothie soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
4K
2K
4K
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Portfolio
    • Receptontwikkeling, foodfotografie en receptredactie Brenda Kookt
    • Foodfotografie en productfotografie Chefcookie
    • Horecafotografie eetboetiek Sluis
    • Receptfotografie FoodSisters
    • Horecafotografie Jan en Alleman
    • Receptontwikkeling Love My Salad
    • Horecafotografie Les Gateaux
    • Horecafotografie Anne & Max
    • Horecafotografie Kek
    • Horecafotografie Grandcafé Rijn
    • Receptfotografie Iliada olijfolie
  • Foodfotografie & receptontwikkeling
    • Foodfotografie
    • Receptontwikkeling
    • Horeca- en locatiefotografie
    • Receptredactie
  • Recepten
    • Receptenindex
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Kidsfood
    • Vegetarisch
    • Vegan
    • Borrel
    • Drankjes
    • Zoet
    • Feestdagen
  • Over mij
Babka met aardbeienjam en chocoladepasta 2
  • Feestdagen
  • Lunch
  • Ontbijt
  • Zoet

Babka met aardbeienjam en chocoladepasta

Total
2
Shares
0
0
2
0
0

Creatieve samenwerkingen met een bijzondere opdracht vind ik stiekem het leukst en ik heb nu wel een heel bijzondere voor jullie! En uit die opdracht komt deze heerlijke en bijzondere babka met aardbeienjam en chocoladepasta voort!

Ken je de Dutch Design Week (DDW for shorts)? Het is het grootste designevenement van Noord Europa en speelt zich 9 dagen lang af in Eindhoven, namelijk tussen 16 en 24 oktober. Net als vorig jaar wordt tijdens de DDW de wereld van design met de wereld van gastronomie vermengd in de online videoserie ‘Hungry for Design’ die vanaf zaterdag 16 oktober op www.thisiseindhoven.com en www.ddw.nl te zien zal zijn. 

En om deze online videoserie te promoten, mocht ik een recept ontwikkelen dat antwoord geeft op de vraag: ‘what makes you hungry for design’? Een van de Dutch designers die ik al jaren volg is Hella Jongerius, vooral haar werk voor het meubelmerk Vitra bekijk ik altijd graag (wij overwogen ooit om de door haar ontworpen poldersofa te kopen, zo mooi!).

Na wat rondstruinen in het portfolio van Hella kwam ik uit bij haar werk Coloured Vases serie 3. Een cirkel van 300 vazen van porselein met elk een verschillende kleursamenstelling. Bijzonder mooi en die cirkel inspireerde mij tot het maken van het lekkerste brood dat ik ken: de babka. Dit zoete brood vulde ik met 2 verschillende ingrediënten voor een extra rijke kleurschakering en serveerde ik met pistachenoten voor nog wat extra kleur. Ieder hoekje van de babka heeft een eigen, unieke kleur. Net als Hella’s Coloured Vases. En naast dat mooie uiterlijk heeft deze babka ook gewoon een heerlijke smaak 😍

Nu ben ik benieuwd: wat maakt jou ‘hungry for design’? Welk Dutch designstuk inspireert jou tot het maken van een heerlijk recept? Laat het me weten!

Babka met aardbeienjam en chocoladepasta

Wat heb je nodig voor 1 babka met aardbeienjam en chocoladepasta?

  • 100 ml volle melk
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 80 gram suiker
  • 400 gram bloem
  • 2 eieren
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram aardbeienjam
  • 4 eetlepels chocoladepasta
  • handje pistachenoten
Babka met aardbeienjam en chocoladepasta 3

Hoe maak je deze bijzondere babka?

  1. Verwarm de melk kort tot lauwwarm (je moet je vinger er nog in kunnen steken voor minimaal 5 seconden). Haal dan van het vuur en meng de gist erdoorheen. Zet even weg.
  2. Meng in een kom de suiker met de bloem en giet er vervolgens de warme melk overheen. Meng ook de eieren erdoor. Snijd vervolgens de boter in blokjes en voeg de blokjes een voor een toe.
  3. Mix in de keukenmachine ongeveer 8-10 minuten totdat je 1 geheel hebt. Doe het deeg dan in een licht ingevette kom en laat het afgedekt 1 – 2 uur rijzen tot het verdubbeld is.
babka 3

4. Doe de aardbeienjam in een steelpannetje en zet het pannetje op laag vuur. Laat de jam tot minimaal de helft inkoken. Dat kan even duren. Hoe meer je ‘m laat inkoken, hoe makkelijker je ‘m straks in je babka kunt gebruiken. Laat de jam daarna afkoelen.

5. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier of vet ‘m in.

6. Rol het deeg vervolgens uit op een licht bebloemd werkblad tot een grote rechthoek (niet te dun). Zorg dat je de rechthoek zo uitrolt dat de langste zijde evenwijdig aan je keukenblad ligt. Trek vervolgens met je vinger van boven naar beneden een heel dunne lijn precies in het midden van de rechthoek.

7. Smeer de ene helft van de rechthoek in met jam en de andere helft met chocoladepasta.

babka 4

En dan?

8. Rol de rechthoek vervolgens op over de lange kant. Druk de naden goed aan.

9. Snijd dan over de lengte doormidden, zodat je de binnenkant en de laagjes ziet. Draai beide helften op hun ‘rug’ (de kant van het deeg). Bak vervolgens 1 van de strengen vast en draai deze 180 graden om de as. Leg vervolgens naast de andere streng. Als het goed is, ligt nu aan beide zijden van de strengen de chocoladepasta naast de jam. Druk vervolgens aan een kant de bovenkant van beide strengen aan elkaar vast.

10. ‘Vlecht’ dan de twee strengen. Doe dit door de ene streng eerst over de andere te leggen en dan de andere streng weer over de ene te leggen. Houd de vulling steeds aan de bovenkant. Dit is een beetje een lastig werkje.

11. Maak vervolgens een krans van de 2 gevlochten strengen en druk de plek waar de krans dichtgaat goed vast. Leg de krans op de bakplaat met bakpapier.

12. Bak de babka in 45 minuten af in de oven. Check de laatste 10 minuten of de bovenkant niet te donker wordt. Dek de babka anders af met een stukje aluminiumfolie.

Serveer de babka met aardbeienjam en chocoladepasta na het bakken met wat pistachenootjes. Zowel warm als koud heel lekker!

babka 5
0
0
2
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Vorige artikel
Kidsproof pannenkoeken met spinazie
  • Kidsfood
  • Lunch
  • Ontbijt

Kidsproof pannenkoeken met spinazie

Lees verder
Volgende artikel
ontbijtplank voor de feesrdagen
  • Feestdagen
  • Lunch
  • Ontbijt

Ontbijtplank voor de feestdagen

Lees verder
Ook heel lekker
Simpele tomatensalade met burrata1
Lees verder
  • Lunch
  • Vegetarisch

Simpele tomatensalade met burrata

snelle gnocchi met ricotta en venkelzaadjes
Lees verder
  • Avondeten
  • Fast food, fast shoot
  • Lunch
  • Vegetarisch

Snelle gnocchi met ricotta en venkelzaadjes

salade met blauwekaasdressing en avocado
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Salade met blauwekaasdressing en avocado

Midden-Oosterse borrelplank1
Lees verder
  • Borrel
  • Feestdagen

Midden-Oosterse borrelplank

Pavlova met sinaasappel, kaneel en maple syrup1
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Pavlova met sinaasappel, kaneel en maple syrup

holiday platter 4
Lees verder
  • Avondeten
  • Borrel
  • Feestdagen

Holiday platter

de beste gebakken aardappels ooit
Lees verder
  • Avondeten
  • Feestdagen
  • Vegetarisch

De beste gebakken aardappels ooit

stoofperen
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Snelle stoofpeertjes met koffiemascarpone

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

"To be a good cook you have to have a love of the good, a love of hard work, and a love of creating."

Julia Child
JoorKitchen
Over eten, (vega) koken en heel veel lekkers

Input your search keywords and press Enter.