Midden-Oosterse borrelplank

29 dec 2022 | Borrel, Feestdagen

Enige tijd geleden kwamen Stefanie van Little Spoon (inmiddels heeft ze ook haar eigen bedrijf in meemaakmarketing, go check it out!) bij mij langs om samen te koken, te stylen en te fotograferen. En om heel veel te kletsen, eten en lachen. Dat was eigenlijk nóg meer het doel 🙂 We maakten die dag deze heerlijke Midden-Oosterse borrelplank en ik deel hieronder heel graag enkele recepten met je zodat je deze plank thuis ook kunt maken!

Midden-Oosterse borrelplank 2

Wat maakten we voor deze Midden-Oosterse borrelplank?

  • sardientjes in chermoulah
  • kippendijspiezen in sinaasappellimonade
  • linzensalade met sinaasappel-honingdressing
  • fetacrème met geroosterde kikkererwten & granaatappel
  • fetacrème met ingelegde citroen, olijven en groenepeperkorrels
  • hummus met zachtgegaarde aubergine
  • labneh met in de oven geroosterde paprika
  • halloumiblokjes in hot honey
  • zoetzure rode ui

Sardientjes in chermoulah

Wat heb je nodig?

  • handje verse munt
  • handje verse peterselie
  • handje verse koriander
  • 3 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel honing
  • verse sardientjes
  • peper en eventueel zout

Zo maak je het: doe alles in een hoge beker en mix met de staafmixer (of in de keukenmachine) tot een saus. Meng vervolgens met peper en eventueel zout en meng dan met de sardientjes. Serveer op een mooi bord.

Midden-Oosterse borrelplank3

Kipspiezen met linzensalade

Wat heb je nodig voor de spiesen?

  • 4 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 2 a 3 theelepels kaneel
  • 500 gram kip, in reepjes
  • spiesen (laat deze eerst weken in water)
  • verse peterselie
  • peper en zout

Zo maak je het: meng de yoghurt met het sinaasappelsap, kaneel en peper en zout in een kom. Meng vervolgens met de kipblokjes en laat minimaal 30 minuten marineren in de koelkast. Rijg dan aan de spiesen en bak in een pan met daarin olie tot gaar en bruin. Serveer met wat verse peterselie.

Wat heb je nodig voor de linzensalade?

  • 300 gram linzen
  • 1 winterwortel
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zoetzure ui ter garnering
  • verse peterselie ter garnering
  • peper en zout

Zo maak je het: laat de linzen uitlekken. Kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd in de tussentijd de wortel in kwart stukjes. Voeg deze de laatste 5 minuten van de kooktijd toe. Gebruik je linzen uit blik? Kook dan de wortel meteen mee. Kook 5 minuten. Laat uitlekken. Meng in een kommetje het sinaasappelsap met de knoflook, de kaneel en de olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing met de linzen en wortel en garneer de salade met zoetzure ui en peterselie.

Midden-Oosterse borrelplank3

Fetacrème met verschillende toppings

Wat heb je nodig?

  • 200 gram feta
  • 100 gram mascarpone
  • 1 teentje knoflook, geperst.
  • Voor topping 1: geconfijte citroen, groene peper en olijven naar smaak
  • Voor topping 2: geroosterde kikkererwten met uienpoeder en paprikapoeder en granaatappelpitjes.

Zo maak je het: doe de feta met de mascarpone en het knoflookteentje in de keukenmachine en draai tot je een romig geheel hebt. Voeg eventueel wat olie toe als het niet romig genoeg wordt. Breng op smaak met peper en zout, verdeel over 2 schaaltjes en voeg de toppings toe.

Midden-Oosterse borrelplank1

Wat kun je verder nog toevoegen aan deze Midden-Oosterse borrelplank?

  • Wij maakten een soortgelijke hummusbowl met zachtgegaarde aubergine uit het kookboek TLV van Jigal Krant.
  • we roosterden paprika in de oven totdat deze zachtgeblakerd was, verwijderden het vel en sneden de paprika in stukjes. Die legden we als topping op labneh (uitgelekte yoghurt) met munt.
  • Schijfjes sinaasappel ter verfrissing
  • Halloumiblokjes in hot honey (hier maak ik nog een aparte post van binnenkort 🙌)
  • zoetzure ui
  • In boter gebakken amandelen
  • Olijven
  • Granaatappelpitjes
  • En brood. Heel veel brood.
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen