Witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen #swiepswoepswap

2 dec 2020 | Dessert, Feestdagen

Yes! It’s my birthday! En dat vraagt om een extra lekkere verjaardagstaart. En aangezien ik mijn #swiepswoepswap nog moest maken, leek het me super om die twee met elkaar te combineren. Ik mocht namelijk aan de slag met de recepten van ‘Queen of the Messy Kitchen’ Knoeien met Inge. Nog zo’n topper (zie mijn vorige #swiepswoepswap van Susan Aretz). En dankzij Inge kan ik jullie vandaag trakteren op deze overheerlijke witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen!

Een snelle blik op haar fantastische website (die foto’s!) bracht me bij deze heerlijke witte chocoladecheesecake met frambozen. Daar moest ik iets mee doen! En dat werd deze variant: witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen. Ideaal voor deze maand: zowel met Kerst als met Sinterklaas is deze cheesecake een echte traktatie.

witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen

Wat heb je nodig voor 1 witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen?

 • 300 gram speculaas plus extra om te versieren
 • 85 gram roomboter
 • 250 gram mascarpone
 • 200 ml slagroom
 • 250 gram monchou (of andere roomkaas)
 • 200 gram witte chocolade plus extra om te versieren
 • 1-2 el citroensap
 • 100 gram suiker
 • 5 blaadjes gelatine
 • 1 doosje diepvrieskersen
extra nodig
 • springvorm 24 cm
 • bakpapier

witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen
witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen

Hoe maak je deze heerlijke cheesecake met witte chocolade?

 1. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier.
 2. Verkruimel vervolgens de speculaas, dat kan in een keukenmachine of in een (dikke) plastic zak en een deegroller (of iets anders om mee te slaan).
 3. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur, let op dat de boter niet bruin wordt. Giet de gesmolten boter bij het speculaaskruim en roer dit door elkaar. Verdeel vervolgens over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet in de koelkast om hard te worden (minimaal 30 minuten).
 4. Klop in de keukenmachine of met de mixer de slagroom lobbig tot stijf en zet even apart.
 5. Week 3 blaadjes gelatine in een kommetje met koud water.
 6. Breek de witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain Marie.
 7. Verhit het citroensap, haal de gelatineblaadjes uit het water en knijp ze uit. Smelt ze vervolgens in het warme citroensap.
 8. Meng intussen de monchou in de keukenmachine met de mascarpone en 50 gram suiker. Voeg dan de gesmolten chocolade en het citroensap met gelatine hier ook bij. Meng er als laatste ook de slagroom doorheen. Meng totdat je een glad mengsel hebt.
 9. Haal de springvorm uit de koeling en giet het mengsel er in. Zet weer terug in de koeling om op te stijven, minimaal 3 uur.

En dan?

 1. Verwarm de bevroren kersen in een steelpannetje samen met 50 gram suiker en 4 el kraanwater. Breng dit al roerende aan de kook en laat zo’n 5 minuten pruttelen op middelmatig vuur, zodat alle kersen kapot koken en sap afgeven.
 2. Week intussen ook de overgebleven blaadjes gelatine in koud water.
 3. Zeef de kersengelei zodat je alleen het vocht overhoud. Knijp het water uit de gelatine en doe de blaadjes gelatine samen met een kneepje citroensap bij de kersen. Roer totdat de gelatine is opgelost. Laat het mengsel iets afkoelen zodat het niet meer gloeiend heet is en giet het daarna over de cheesecake. Zet de cheesecake dan nog minstens 1,5u terug in de koeling om goed af te koelen en iets op te stijven.
 4. Snij daarna met een mes langs de rand van de bakvorm om de cheesecake los te halen. Maak dan de rand van de springvorm los en haal hem eraf.
 5. Versier de cheesecake met speculaas en extra snippers witte chocolade door met een dunschiller schaafsels van de chocolade af te snijden.
witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen
witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen