Voor de borrel Voor de feestdagen voor de vegetarier

Vegetarische saucijzenbroodjes

31 december 2017

Als je vaak vegetarisch wil eten zoals ik heb je op sommige borrels een echte uitdaging. Als je tussen bitterballen en bamihapjes op zoek moet naar de standaard kaassoufle voor bij je drankje. Hebben jullie daar ook zo’n hekel aan? Gelukkig zijn er steeds meer borrelplekken waar de gastheer of -dame wel een uitdaging heeft gezien in het bedenken van een lekkere, vegetarische snack. Gelukkig maar. Maar mocht je toch nog op zoek zijn naar een lekkere, vegetarische snack, dan zijn deze vegetarische saucijzenbroodjes misschien een fijne optie.

Ik kwam er namelijk achter dat ik nog niet een echte, vegetarische snack op mijn blog heb staan. En met Oud & Nieuw heel dichtbij moest daar natuurlijk verandering in komen. Ik herinnerde me een recept van Made by Ellen dat ik enkele jaren geleden maakte voor het afscheid van ‘de man’ op zijn werk. Die saucijzenbroodjes waren een groot succes bij zijn oud-collega’s en ik vond het wel een uitdaging om er een vegetarische variant van te komen. Bijkomende voordeel: het originele recept bevat – naast vlees – behoorlijk wat groenten en dat maakt deze snack dus best gezond. Dus ik maakte een variant zonder vlees. En dat pakte best heel goed uit, al zeg ik het zelf 🙂 Probeer maar!

vegetarische saucijzenbroodjes

Wat heb je nodig voor 20 – 24 kleine saucijzenbroodjes (10 – 12 hele broodjes)?

  • 1 courgette
  • 1 winterwortel
  • 500 gram kastanjechampignons
  • 1 bakje vegetarische gehackt van de Vegetarische slager
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 ei
  • 1 – 2 eetlepels worcestershiresaus
  • 2 takjes tijm
  • 10 – 12 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • olijfolie
  • peper en zout

vegetarische saucijzenbroodjesvegetarische saucijzenbroodjes

Hoe maak je deze lekkere vegetarische snackjes?

1. Verwarm de oven voor op 210 graden.

2. Rasp de courgette en de wortel of maak ze klein in de keukenmachine. Doe dit ook met de kastanjechampignons: hak ze klein in de keukenmachine of snijd ze klein.

3. Verwarm vervolgens een hapjespan of wok met olijfolie op middelhoog vuur. Fruit de ui en de knoflook een paar minuten. Ris de takjes van de tijm en voeg de blaadjes toe aan de pan.

4. Voeg de kleingemaakte courgette, wortel en champignons toe en laat de pan op middelhoog vuur zo’n 10 minuten pruttelen. Je zult zien dat de champignons flink wat water verliezen.

5. Hak het gehackt van de Vegetarische slager eventueel nog wat kleiner in de keukenmachine. Dat hoeft niet. Klopt vervolgens het ei los in een bakje en giet ongeveer 2/3 van het ei bij het gehackt. Voeg ook de worcestershiresaus toe, je moet de smaak goed kunnen proeven.

6. Haal de groenten nu van het vuur. Giet ze af en laat ze in een vergiet uitlekken. Het mengsel moet niet helemaal droog worden, maar ook niet te nat zijn anders wordt je bladerdeeg straks te nat.

vegetarische saucijzenbroodjesvegetarische saucijzenbroodjes

7. Roer vervolgens het gehacktmengsel door het uitgelekte groentemengsel. Proef en breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat worcestershiresaus. Laat het wat afkoelen.

8. Leg de ontdooide blaadjes bladerdeeg naast elkaar neer zodat je er straks goed bij kan. Bekleed ook een bakplaat met bakpapier.

9. Schep daarna op een bladerdeeg aan een van de zijden 2 eetlepels van het mengsel. Laat wel minimaal 1 centimeter aan de rand vrij. Vouw vervolgens de rest van het bladerdeeg over de vulling heen en druk de zijden dicht. Gebruik vervolgens een vork om de twee zijden helemaal goed dicht te drukken.

10. Doe dit vervolgens bij alle plakjes bladerdeeg.

11. Bestrijk de saucijzenbroodjes met het overige eimengsel. Leg daarna alle saucijzenbroodjes op de bakplaat en bak de vegetarische saucijzenbroodjes in 35 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Serveer de broodjes met ketchup of curry.

vegetarische saucijzenbroodjesvegetarische saucijzenbroodjesvegetarische saucijzenbroodjes

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply