Camembert uit de oven

Ik ben meer een hartige snoeper dan een zoete snoeper. Met andere woorden: je maakt mij blijer met chips dan met chocola. De borrel is daarom een van mijn lievelingseetmomenten van de dag. Het liefst ga ik helemaal los en maak ik allerlei kleine borrelgerechtjes (zoals je hierhier en hier al kon zien).

Deze ingepakte camembert is mijn nieuwe favo borrelgerechtje. Ik vond ‘m op een van mijn favo receptensites, Foodwishes. Warm uit de oven, met wat warm brood om de uitgelopen kaas mee op te lepelen, is mijn definitie van een toprecept voor de borrel. Hij stond bij ons op Eerste Kerstdag op tafel tijdens de kerstbrunch en was een denderend succes. Maar dit recept is natuurlijk ook prima te maken voor de oud-of nieuwjaarsborrel. Enjoy!

Wat heb je nodig voor deze heerlijke traktatie?

* 1 camembert (dikte / grootte maakt niet uit)
* bladerdeeg (gebruik je plakjes? Dan ongeveer 4 plakjes bladerdeeg), ontdooid
* handje cranberries, grof gehakt
* handje walnoten, in kleine stukjes
* 1 ei, losgeklopt

DSC_7733

Hoe maak je dit heerlijke ovenkaasje?

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en druk ze even vast. Rol dan uit tot een rechthoek van ongeveer 20 bij 25 cm.

Snijd het kaasje over de lengte doormidden en draai beide helften met de snijkant naar boven. Leg op de ene helft de cranberries en op de andere helft de walnoten. Leg vervolgens beide helften weer op elkaar.

Leg het kaasje op het bladerdeeg. Bestrijk vervolgens de randen bladerdeeg om het kaasje met ei. Vouw vervolgens twee tegenoverliggende helften van het bladerdeeg over het kaasje en ga daarna verder met de andere twee helften. Zorg dat je niet teveel bladerdeeg over elkaar heen vouwt, dan is je kans op ongaar deeg groter.

Draai het kaasje vervolgens om en trek het bladerdeeg rondom nog iets strakker. Je kunt het kaasje eventueel nog versieren met restjes bladerdeeg. Leg het ingepakte kaasje nu minimaal 1 uur in de vriezer. Dit moet je echt doen, want het bladerdeeg doet er langer over om bruin en gaar te worden dan het kaasje erover doet om te smelten. Als je het kaasje niet van tevoren invriest, loop je dus grote kans dat je kaas tijdens het bakken in de oven uit het ongare deeg loopt.

Verwarm de oven in de tussentijd tot 225 graden. Zet het bevroren ingepakte kaasje op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de bovenkant en de zijkant met het losgeklopte ei en zet het kaasje in de oven. Check na 15 minuten of het deeg gaar en bruin is. Laat zo nodig het kaasje nog 5 minuten staan. Serveer het meteen nadat je het uit de oven hebt gehaald.

DSC_7759DSC_7744

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen