Breekbrood met ansjovisolie

28 dec 2018 | Borrel, Feestdagen

Soms denk ik te moeilijk, dan wil ik heel ingewikkelde recepten bedenken die voldoen aan allerlei zelfopgelegde eisen. En dan komt er dus niets uit mijn handen, heel irritant! Dus mijn voornemen voor het nieuwe jaar is om wat simplistischer te gaan denken, vooral over recepten. En dit is mijn eerste aanzet 🙂 Ideaal voor Oud & Nieuw en supermakkelijk te maken: breekbrood met ansjovisolie.

Nu kan ik me voorstellen dat je niet meteen staat te springen bij een recept dat ansjovisolie als belangrijkste component heeft. Maar stel je oordeel nog even uit! Ansjovis is namelijk superideaal voor het aanbrengen van een (umami)smaak en dat is precies wat deze olie hier doet. Het brood wordt niet alleen lekker zout, maar heeft ook die kenmerkende umamismaak die vlees of een gebakken champignon ook heeft. En meer heb je eigenlijk niet nodig. Dus gewoon proberen met de komende borrel!

* ik bedacht dit recept als insider voor Princess (net als dit borrelreceptje voor gevulde puntpaprika

breekbrood met ansjovisolie

Wat heb je nodig voor 1 breekbrood met anjovisolie?

  • 1 (afbak)brood ongesneden (ik gebruikte een ongesneden brood van de bakker)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 ansjovisjes uit blik (houd je van een steviger smaak, gebruik dan 3 ansjovisjes)
  • 1 takje verse rozemarijn (of 1 theelepel uit een potje)
  • peper

breekbrood met ansjovisolie

Hoe maak je dit supermakkelijke borrelhapje?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Ris de blaadjes van het takje rozemarijn en snijd ze heel klein (doe dit klein snijden ook als je rozemarijn uit een potje haalt).

3. Doe de olie in een steelpannetje of pannetje met dikke bodem. Voeg de ansjovisjes en de rozemarijn toe en zet het vuur zacht. Bak de ansjovisjes totdat ze bijna helemaal opgelost zijn. Breng dan de olie op smaak met peper en zet het vuur uit. Je olie is nu troebel geworden, dat is niet erg.

4. Snijd het brood met een broodmes kruislings in zoals op de foto’s. Snijd het brood niet helemaal door, maar stop een paar centimeter voor de onderkant van het brood. Trek dan de stukjes brood een beetje uit elkaar en zet het brood op de bakplaat.

5. Overgiet het brood met de olie en zorg dat alle olie verspreid is over het brood.

6. Bak het brood 8 – 10 minuten in de oven totdat het knapperig is. Serveer meteen.

breekbrood met ansjovisoliebreekbrood met ansjovisolie

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen