Bloemkoolsoep met cranberryjam en rozemarijnolie

12 dec 2019 | Avondeten, Feestdagen

Tijd voor kerstrecepten! En wat voor eentje! Deze bloemkoolsoep met cranberryjam en rozemarijnolie klinkt superfancy, maar is dat zeker niet. Je maakt ‘m heel makkelijk van tevoren en serveert ‘m met de rozemarijnolie aan tafel. Ziet er superfeestelijk uit en kost jou helemaal geen moeite!

Ben je trouwens nog op zoek naar meer kerstinspiratie? Kijk dan eens in mijn in mijn speciale feestdagensectie op de site! Ik heb maar liefst 5 volledige kerstmenu’s online staan, zoals dit volledig vegetarische kerstmenu en dit heerlijke anders-dan-andersmenu!

Bloemkoolsoep met cranberryjam en rozemarijnolie

Wat heb je nodig voor deze bloemkoolsoep met cranberryjam en rozemarijnolie voor 4-6 personen?

  • 1 ui
  • 1 bloemkool
  • 2 aardappels
  • 2 takjes rozemarijn
  • 500 – 600 ml groentebouillon
  • 100 gram creme fraiche
  • peper en zout

Voor de cranberryjam

  • 150 gram cranberry’s
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 ml water

Voor de rozemarijnolie

  • 2 takjes rozemarijn
  • 100 ml olijfolie
  • zout

Bloemkoolsoep met cranberryjam en rozemarijnolie

Hoe maak je deze makkelijke en lekkere amuse voor kerst?

1. Snipper de ui en fruit deze in een pan in een klein beetje olijfolie.

2. Voeg de bloemkool (in roosjes) en de aardappels (in stukjes) toe. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd ze heel klein. Voeg ook toe.

3. Voeg de groentebouillon toe en kook de bloemkool en aardappel in 15-20 minuten zacht.

4. Maak in de tussentijd de cranberryjam. Verwarm hiervoor de cranberry’s met de suiker, de vanillesuiker, de kaneel en het water totdat het water kookt. Laat de cranberryjam dan 10-15 minuten sudderen. Zet het vuur dan uit en koel de jam af.

Bloemkoolsoep met cranberryjam en rozemarijnolie

5. Pureer de soep als de bloemkool en aardappels gaar zijn. Roer er daarna de creme fraiche en flink wat zout en peper doorheen. Verwarm de soep daarna niet meer. Wil je de soep vooraf maken? Maak ‘m dan tot en met het pureren. Voeg de creme fraiche pas toe als je de soep opgewarmd hebt op de dag dat je ‘m wil serveren.

6. Maak als laatste de rozemarijnolie door de olie licht te verwarmen in een steelpannetje. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd ze heel klein. Verwarm ze mee in de olie. Breng de olie op smaak met zout.

Serveer de bloemkoolsoep met cranberryjam en rozemarijnolie in glaasjes. Schenk daarin de soep, voeg de cranberryjam als topping toe en schenk een beetje rozemarijnolie eroverheen.

Bloemkoolsoep met cranberryjam en rozemarijnolie

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- Ă©n portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

1 Reactie

  1. Milldred

    Dieze amuse gemaakt. Was lekker maar de volgende keer zou ik de rozemarijn niet in kleine stukjes er door heen doen maar goed met de bouillon mee laten trekken. Ik ga deze zeker nog een keer maken.

Een reactie versturen