Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

21 dec 2019 | Avondeten, Feestdagen

Kerst nadert met rasse schreden, dus tijd voor de laatste kerstrecepten op JoorKitchen! En ik eindig de reeks kerstgerechten op de site niet met een toetje, maar met een voorgerecht. En wat voor een. Deze kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta en basilicumolie wil je echt proeven. Geloof me!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij komt inspiratie voor nieuwe recepten niet uit de lucht vallen. Ik struin regelmatig het internet, Pinterest en allerlei social media af op zoek naar leuke ideeën voor nieuwe recepten. En zeker zo rond kerst kom ik dan op allerlei verzamelsites met recepten, zoals bij Jumbo supermarkt, de verzameling Kerstvoorgerechten op die site is echt groot! Ik liet me er inspireren door de zalmtompouce, de soep met kerststerren van bladerdeeg en de geroosterde ricotta (ja echt waar, ricotta roosteren is a thing!) en zo kwam ik uit op dit waanzinnige voorgerechtje met gekonfijte cherrytomaatjes, heerlijk romig geklopte ricotta en knapperig bladerdeeg. Jam!

Het mooie van dit gerechtje is dat je heel veel van tevoren kan maken: de tomaatjes kun je ruim voor het kerstdiner al konfijten, de opgeklopte ricotta zet je na het opkloppen gewoon in de koelkast en ook met de basilicumolie kun je dat doen. Zelfs de bodempjes van bladerdeeg kun je eerder maken en wegleggen. Op de avond zelf hoef je dan alleen nog maar de kersttaartjes in elkaar te zetten. En heb je juist tijd om langer over dit gerechtje te doen? Misschien vind je het dan leuk om zelf je ricotta te maken!

Ben je trouwens nog op zoek naar meer kerstinspiratie? Kijk dan eens in mijn in mijn speciale feestdagensectie op de site! Ik heb maar liefst 5 volledige kerstmenu’s online staan, zoals dit vol-groenten-kerstmenu en dit heerlijke Italiaanse kerstmenu.

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

Wat heb je nodig voor 4 kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta?

 • 8 plakjes (roomboter)bladerdeeg
 • 250 gram cherrytomaatjes
 • 75 ml olijfolie
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 2 theelepels suiker
 • 1 theelepel venkelzaadjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 250 gram ricotta
 • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
 • 75 ml olijfolie extra vierge
 • 30 gram basilicum
 • peper en zout

Extra nodig: steekring van 9cm, stervormige steekring (of een kleinere steekring), keukenmachine en staafmixer

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

Hoe maak je dit lekkere en makkelijke voorgerecht?

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.

2. Meng de normale olijfolie met de balsamicoazijn, de suiker, (gekneusde) venkelzaadjes en een snufje zout. Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal en meng ze met het oliemengsel. Plet de teentjes knoflook en leg ze bij de tomaten in de schaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en rooster de tomaatjes zo’n 30 minuten. Laat ze daarna afkoelen (deze stap kun je van tevoren uitvoeren).

3. Zet de oven op 200 graden. Leg steeds 2 plakjes ontdooid bladerdeeg op elkaar en druk goed aan. Steek met de uitsteekring 4 rondjes van 9cm uit. Gebruik de rest van het deeg om er sterren uit te steken.

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de rondjes en sterren op de bakplaat. Leg er een vel bakpapier op en leg daarop weer een bakplaat. Verzwaar de bakplaat eventueel. Op deze manier bolt het bladerdeeg niet op en krijg je mooie platte vormpjes. Bak het bladerdeeg op deze manier in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Haal dan uit de oven en laat afkoelen (ook dit kun je van tevoren doen).

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

En dan?

5. Mix de ricotta samen met de 2 eetlepels olijfolie extra vierge, een kwart van de basilicum (inclusief steeltjes), peper en een klein beetje zout in de keukenmachine (met een garde) tot je een luchtig geheel hebt. Zet weg tot serveren (ook dit kun je van tevoren doen).

6. Maak de basilicumolie: doe hiervoor de rest van de basilicum (bewaar een paar blaadjes voor het serveren) in een hoge maatbeker samen met de extra vierge olijfolie en wat zout. Gebruik een staafmixer om hier een geheel van te mixen.

7. Nu kun je de kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta op gaan maken. Leg op elk bordje een rondje bladerdeeg, doe daarop een schep opgeklopte ricotta en wat tomaatjes. Leg daarop een stervormig stukje bladerdeeg en daarop weer wat ricotta en een tomaatje. Schenk aan tafel de basilicumolie en eventueel wat baksappen van de cherrytomaatjes over de kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta.

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

Dit artikel is een samenwerking met Jumbo supermarkten. Voor meer informatie over mijn samenwerkingen, lees mijn disclaimer.

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen