JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Borrel
    • Zoet
    • Drankjes
    • Vegetarisch
    • Feestdagen
  • Hotspots
    • Delft
    • Den Haag
    • Rotterdam
    • Antwerpen
    • Overig
  • Receptenindex
  • Over JoorKitchen
  • Samenwerken met JoorKitchen
Tags
aardappel avocado bakken borrel brood burger cake chocola delft diner ei foodie fruit garnalen geitenkaas gezond groente groenten hotspot hotspots kaas kerst kip koek kookboek lunch man mozzarella ontbijt oven pasta recept rijst smoothie soep taart toetje tomaat tomaten tortilla vega vis vlees wortel zoet
JoorKitchen
JoorKitchen
  • Home
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Avondeten
    • Dessert
    • Borrel
    • Zoet
    • Drankjes
    • Vegetarisch
    • Feestdagen
  • Hotspots
    • Delft
    • Den Haag
    • Rotterdam
    • Antwerpen
    • Overig
  • Receptenindex
  • Over JoorKitchen
  • Samenwerken met JoorKitchen
3K
2K
3K
Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta
  • Avondeten
  • Feestdagen

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

  • 21 december 2019
  • Geen reacties
Total
193
Shares
1
0
192
0
0

Kerst nadert met rasse schreden, dus tijd voor de laatste kerstrecepten op JoorKitchen! En ik eindig de reeks kerstgerechten op de site niet met een toetje, maar met een voorgerecht. En wat voor een. Deze kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta en basilicumolie wil je echt proeven. Geloof me!

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij komt inspiratie voor nieuwe recepten niet uit de lucht vallen. Ik struin regelmatig het internet, Pinterest en allerlei social media af op zoek naar leuke ideeΓ«n voor nieuwe recepten. En zeker zo rond kerst kom ik dan op allerlei verzamelsites met recepten, zoals bij Jumbo supermarkt, de verzameling Kerstvoorgerechten op die site is echt groot! Ik liet me er inspireren door de zalmtompouce, de soep met kerststerren van bladerdeeg en de geroosterde ricotta (ja echt waar, ricotta roosteren is a thing!) en zo kwam ik uit op dit waanzinnige voorgerechtje met gekonfijte cherrytomaatjes, heerlijk romig geklopte ricotta en knapperig bladerdeeg. Jam!

Het mooie van dit gerechtje is dat je heel veel van tevoren kan maken: de tomaatjes kun je ruim voor het kerstdiner al konfijten, de opgeklopte ricotta zet je na het opkloppen gewoon in de koelkast en ook met de basilicumolie kun je dat doen. Zelfs de bodempjes van bladerdeeg kun je eerder maken en wegleggen. Op de avond zelf hoef je dan alleen nog maar de kersttaartjes in elkaar te zetten. En heb je juist tijd om langer over dit gerechtje te doen? Misschien vind je het dan leuk om zelf je ricotta te maken!

Ben je trouwens nog op zoek naar meer kerstinspiratie? Kijk dan eens in mijn in mijn speciale feestdagensectie op de site! Ik heb maar liefst 5 volledige kerstmenu’s online staan, zoals dit vol-groenten-kerstmenu en dit heerlijke Italiaanse kerstmenu.

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

Wat heb je nodig voor 4 kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta?

  • 8 plakjes (roomboter)bladerdeeg
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 75 ml olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram ricotta
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 75 ml olijfolie extra vierge
  • 30 gram basilicum
  • peper en zout

Extra nodig: steekring van 9cm, stervormige steekring (of een kleinere steekring), keukenmachine en staafmixer

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

Hoe maak je dit lekkere en makkelijke voorgerecht?

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.

2. Meng de normale olijfolie met de balsamicoazijn, de suiker, (gekneusde) venkelzaadjes en een snufje zout. Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal en meng ze met het oliemengsel. Plet de teentjes knoflook en leg ze bij de tomaten in de schaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en rooster de tomaatjes zo’n 30 minuten. Laat ze daarna afkoelen (deze stap kun je van tevoren uitvoeren).

3. Zet de oven op 200 graden. Leg steeds 2 plakjes ontdooid bladerdeeg op elkaar en druk goed aan. Steek met de uitsteekring 4 rondjes van 9cm uit. Gebruik de rest van het deeg om er sterren uit te steken.

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de rondjes en sterren op de bakplaat. Leg er een vel bakpapier op en leg daarop weer een bakplaat. Verzwaar de bakplaat eventueel. Op deze manier bolt het bladerdeeg niet op en krijg je mooie platte vormpjes. Bak het bladerdeeg op deze manier in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Haal dan uit de oven en laat afkoelen (ook dit kun je van tevoren doen).

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

En dan?

5. Mix de ricotta samen met de 2 eetlepels olijfolie extra vierge, een kwart van de basilicum (inclusief steeltjes), peper en een klein beetje zout in de keukenmachine (met een garde) tot je een luchtig geheel hebt. Zet weg tot serveren (ook dit kun je van tevoren doen).

6. Maak de basilicumolie: doe hiervoor de rest van de basilicum (bewaar een paar blaadjes voor het serveren) in een hoge maatbeker samen met de extra vierge olijfolie en wat zout. Gebruik een staafmixer om hier een geheel van te mixen.

7. Nu kun je de kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta op gaan maken. Leg op elk bordje een rondje bladerdeeg, doe daarop een schep opgeklopte ricotta en wat tomaatjes. Leg daarop een stervormig stukje bladerdeeg en daarop weer wat ricotta en een tomaatje. Schenk aan tafel de basilicumolie en eventueel wat baksappen van de cherrytomaatjes over de kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta.

Kersttaartjes met geconfijte tomaatjes en opgeklopte ricotta

Dit artikel is een samenwerking met Jumbo supermarkten. Voor meer informatie over mijn samenwerkingen, lees mijn disclaimer.

1
0
192
0
Share
Pin it
Share
Share
Share
Share
Vorige artikel
Peren met karamel, rozemarijn en honingslagroom
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Peren met karamel, rozemarijn en honingslagroom

  • 18 december 2019
Lees verder
Volgende artikel
Hasselback-aardappelen
  • Avondeten
  • Feestdagen

Hasselback-aardappelen

  • 22 december 2019
Lees verder

Schrijf je in!

Snel nieuwe recepten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ook lekker:
bloemkoolsoep
Lees verder
  • Avondeten
  • Lunch
  • Vegetarisch

Bloemkoolsoep (van geroosterde bloemkool)

  • 7 januari 2021
kaashapjes met koffie en honing
Lees verder
  • Borrel
  • Feestdagen

Oud & Nieuw: kaashapjes met honing en koffie

  • 30 december 2020
bruschetta met geitenkaas
Lees verder
  • Borrel
  • Feestdagen

Bruschetta met geitenkaas

  • 29 december 2020
semifreddo met granaatappel en witte chocola
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen
  • Zoet

Semifreddo met passievrucht en witte chocola

  • 24 december 2020
Zelfgemaakte chocolademelk
Lees verder
  • Drankjes
  • Feestdagen
  • Zoet

Zelfgemaakte chocolademelk

  • 21 december 2020
Strudel met Pulled Oats en tomatenjam
Lees verder
  • Avondeten
  • Feestdagen
  • Vegetarisch

Vegan strudel met Pulled Oats en tomatenjam

  • 15 december 2020
witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen
Lees verder
  • Dessert
  • Feestdagen

Witte chocoladecheesecake met speculaas en kersen #swiepswoepswap

  • 2 december 2020
borrelplank a la Susan Aretz
Lees verder
  • Avondeten
  • Borrel
  • Feestdagen

Swiepswoepswap: vegetarische borrelplank a la Susan Aretz

  • 30 september 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HOE GAAT HET MET JULLIE?  Zitten jullie ook net als ik onder een kleedje op de bank met een kop warme koffie, thee of chocolademelk, iets lekkers en een filmpje (of in ons geval: 1 van de 2 dames op schoot)? πŸ™‚β  69 15
BACK IN BUSINESS  Het is zover. Mijn zwangerschapsverlof is bijna over 😊 Officieel  eindigt mn verlof aanstaande maandag, maar nu de kinderdagverblijven nog dicht zijn de komende tijd ben ik stilzwijgend al een week of 2 wat dingen aan het oppakken. Ik sprokkel hier en daar wat uurtjes als de dames slapen πŸ˜ŠπŸ™ˆβ  171 26
TIJD VOOR SOEP!  Koud is het hè! Zijn jullie ook zo heerlijk teruggetrokken in huis onder een dekentje? Ik wel! Ik sleep als een soort holbewoner steeds een nieuw kleedje de bank op, waar het nu inmiddels een soort van dekentjeswalhalla is geworden 😁⁠ 158 24
OUD & NIEUW 2020  Op de valreep nog een klein receptje voor tijdens de Oud & Nieuw-feestelijkheden! Want ook al vieren we het allemaal klein dit jaar, dat betekent niet dat je er geen feestje van kunt maken ☺️⁠ 96 18
BORRELHAPJE!  Hebben jullie al een idee wat je met Oud & Nieuw op tafel zet? Ik tip je heel graag dit lekkere hapje met voor ieder wat wils 😁⁠ 146 34
MERRY CHRISTMAS πŸ˜πŸŽ…πŸ» Lieve allemaal, ik wens jullie mooie, bijzondere en fijne dagen met hopelijk fijn gezelschap. Nog even en dit bijzonder gekke jaar is voorbij en ik hoop van harte dat 2021 op wereldniveau beter zal zijn. Op persoonlijk vlak was 2020 namelijk wel het beste jaar ever πŸ’œβ  287 34
JoorKitchen
Over eten, (vega) koken en heel veel lekkers

JoorKitchen
samenwerken@joorkitchen.nl
kvk 71625127
btw-id NL002056164B63
Bank: NL84 RABO 0391 6548 61
BIC: RABONL2U
T.n.v.: Jorie van Tienhoven

Input your search keywords and press Enter.

Deze site maakt gebruik van cookies om jouw gebruikerservaring optimaal te maken. Vind je dat OK? Of wil je meer weten?