Vegan strudel met Pulled Oats en tomatenjam

Een mooi vegan pronkstuk mag deze kerst niet ontbreken. Daarom bedacht ik deze heerlijke, vegan strudel met Pulled Oats en tomatenjam. Ideaal om te maken als je een vegetariër of vegan aan je kersttafel hebt, maar zeker ook het proberen waard voor niet-vegetariërs en -vegans! De combinatie van de hartige, aardse strudel met Pulled Oats en de zoete, kruidige tomatenjam is namelijk een match made in heaven.

Sinds jaar en dag is mijn vegetarische strudel van champignons en linzen een van de kersttoppers. Maar omdat niet iedereen fan is van linzen leek het me fijn om een alternatief op het blog te zetten. En deze versie combineerde ik dus met een heerlijke jam op basis van tomaten. Kerstiger kan het bijna niet!

Pulled Oats is een plantaardige alternatief voor vlees dat wordt gemaakt van haver, tuinbonen, erwten, olie en wat zout. Ik heb Pulled Oats inmiddels al in een aantal recepten verwerkt en vind het een fijne toevoeging aan mijn maaltijd omdat Pulled Oats heel veelzijdig is in gebruik en smaak. Zo maakte ik al deze chilaquiles met Pulled Oats en guacamole, taco’s al pastor met Pulled Oats en fusion loempia’s met Pulled Oats. Pulled Oats kan ook deze kerst niet ontbreken, dus here we go!

Strudel met Pulled Oats en tomatenjam

Wat heb je nodig voor 1 strudel met Pulled Oats en tomatenjam voor 4-6 personen

  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 600 gram gemengde paddenstoelen (ik gebruikte kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitakes)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 15 gram verse tijm
  • 1-2 eetlepels rodewijnazijn
  • 1 verpakking Pulled Oats Naturel
  • 100 gram (vegan) kaas, geraspt
  • 1 eetlepel panko
  • een beetje (plantaardige) melk
  • peper en zout
  • (olijf)olie om in te bakken

Voor de tomatenjam

  • 500 gram tomaten
  • 1 tl koekkruiden
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • 120 gram suiker
  • snuf zout

Strudel met Pulled Oats en tomatenjam

Hoe maak je dit heerlijke hoofdgerecht voor Kerstmis?

1. Start met de tomatenjam. Snijd hiervoor de tomaten in blokjes.

2. Verwarm een steelpan op middelhoog vuur en voeg de tomatenblokjes, de koekkruiden, het citroensap, de suiker en het snufje zout toe. Voeg ook 2 takjes tijm toe aan de pan. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag.

3. Kook de tomatenjam minimaal tot de helft in of in ieder geval totdat de jam de consistentie heeft die je fijn vindt. Verwijder de takjes tijm en laat de tomatenjam afkoelen voor het serveren.

4. Maak in de tussentijd de strudel. Verwarm hiervoor de oven op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm deze bakplaat mee in de oven.

5. Snijd de paddenstoelen klein. Verwarm een beetje olie of olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op hoog vuur. Bak hierin de paddenstoelen samen met de rest van de tijmtakjes totdat ze bruin zijn en het meeste van hun vocht hebben losgelaten.

6. Snipper het sjalotje en snijd of pers de knoflook fijn. Voeg deze ingrediënten toe aan de paddenstoelen wanneer die bijna klaar zijn.

En dan?

Strudel met Pulled Oats en tomatenjam

7. Voeg dan de rodewijnazijn en Pulled Oats toe en laat deze een minuut of 5 meebakken. Breng de mix dan op smaak met peper en zout en verwijder de tijmtakjes. Zet dan het vuur uit en roer de geraspte kaas door de paddenstoel-Pulled Oats-mix.

8. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en gebruik een deegroller of een fles om dit uit de rollen tot een grote, rechthoekige plak.

9. Verdeel de panko over 2/3 van de deegplak, hierop leg je zo de paddenstoelenmix.

10. Schep vervolgens de mix boven het midden van de rechthoekige plak. Maak er een sliert van evenwijdig met de lange zijde van het bladerdeeg. Rol vervolgens de langste zijde van het bladerdeeg over de champignonmix en druk deze vast op de onderkant. Druk de zijkanten met de muis van je hand goed aan op de plek waar net geen vulling meer zit. Snijd het overtallige bladerdeeg eventueel weg met een mes en gebruik een vork of je vinger om de zijkanten goed op elkaar te drukken. Haal de warme bakplaat uit de oven en leg hier de strudel op.

11. Bestrijk de strudel met de melk en maak eventueel met de botte kant van je mes een mooi patroon aan de bovenkant van je strudel. Zorg hierbij dat je niet door het deeg heendrukt. Handel wel snel, de mix maakt anders de onderkant van de strudel te nat.

10 Zet de bakplaat nu net onder het midden van de oven. Bak 20 minuten en verschuif de strudel dan naar het midden van de oven en bak ‘m nog 10 – 15 minuten. Laat ‘m even afkoelen voordat je ‘m aansnijdt, dan loopt de vulling er niet meteen weer uit.

Snijd de strudel in dikke plakken en serveer ‘m met de tomatenjam.

Strudel met Pulled Oats en tomatenjam

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen